Борсов наблюдател: Пауза след силния растеж на акциите

Борсов наблюдател: Пауза след силния растеж на акциите

Борсов наблюдател: Пауза след силния растеж на акциите

Забавянето на инфлацията доведе до промяна в очакванията за лихвената политика на Федералния резерв и до отражение върху пазарите на акции и облигации. Индексите на цените се покачват много слабо на месечна база, но това е достатъчно, за да видим инфлация, която отговаря на целите на Федералния резерв още в средата на следващата година.

Инвеститорите веднага реагираха на данните и вече отхвърлят всяка възможност за повишение на лихвата в САЩ. Дали банкерите разсъждават по същия начин е все още неизвестно, като едва ли в стенограмата от предишното заседание ще видим дискусия с преобладаващи намерения за пауза в лихвената политика. Още повече, че преди две седмици банкерите говореха предимно за евентуалното ново повишение. Но за пазарите е важно, не какво е било, а какво предстои. И в момента се оценява следващ ход на Федералния резерв към намаление на лихвата през май 2024 г.

Най-интересните икономически данни през тази седмица са поръчките за инвестиционни стоки в САЩ и най-вече бизнес климата в Германия. Прогнозите са за подобрение в близките месеци за индустрията в Европа. Акциите в Германия вече отчитат позитивните очаквания, защото индексът DAX се качи с 9% от ниските си нива от края на октомври.

Щатският S&P 500 е повече от 10% нагоре за същото време и в краткосрочен план предстои поне период с поне няколко процента движение надолу на индексите. Това е нормално поведение на пазара, след като има толкова силно и бързо покачване. По-интересното е дали и как S&P 500 ще преодолее равнището от 4600 пункта, което не успя да направи през юли тази година. Защото краят на годината е най-силния сезон за акциите и позитивният й финал ще даде тон за 2024 г., когато намаляването на лихвите би трябвало да има положителен ефект върху икономиката.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ