Централната банка на Украйна девалвира гривната с 25% спрямо щатския долар

Централната банка на Украйна девалвира гривната с 25% спрямо щатския долар

Централната банка на Украйна девалвира гривната с 25% спрямо щатския долар

Централната банка на Украйна девалвира основната валута на страната с 25% спрямо щатския долар в четвъртък, за да помогне на страната да се справи с нарастващото икономическо въздействие на войната с Русия. В изявление, цитирано от Reuters, се посочва, че институцията определя новия курс на гривната на 36,5686 за долар в сравнение с предишния курс от 29,25 от началото на руската инвазия преди близо пет месеца.

От банката заявиха, че действията са „с оглед на промяната във фундаменталните характеристики на икономиката на Украйна по време на войната и укрепването на щатския долар спрямо други валути”. Финансисти смятат, че девалвацията ще подпомогне „конкурентоспособността на украинските производители ... и ще подкрепи стабилността на икономиката във военновременни условия".

Девалвацията идва ден след като Украйна поиска от кредиторите си двугодишно замразяване на плащанията по нейните международни облигации в опит да съсредоточи намаляващите си финансови ресурси върху отблъскването на Русия.

В края на 2020 г. Украйна има неизплатен външен дълг в размер на 130 млрд. долара, според данни на Световната банка. Страната е заделила близо 20 млрд. долара в международни облигации, деноминирани в долари и евро с падеж от 2022 до 2030 г., за да бъдат обект на замразяване на дълга.

Поради последиците от войната икономиката на Украйна се очаква да се свие с 35% до 45% за 2022 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ