Два фонда за рисков капитал са набрали близо $6 млрд. , за да инвестират в изкуствен интелект

Два фонда за рисков капитал са набрали близо $6 млрд. , за да инвестират в изкуствен интелект

Американският фонд за рисков капитал Flagship Pioneering, който стартира Moderna Inc., планира да създаде редица други биотехнологични компании, които ще използват изкуствен интелект(ИИ) при разработването на лекарства, съобщава в. Financial Times.

Flagship набра 3,6 млрд. долара в последния си инвестиционен кръг, включително 2,6 млрд. долара за осмия си фонд, и със сигурност ще набере още пари за последния през тази година (общата му цел е 3 млрд. долара).

Инвестициите на осмия фонд ще бъдат насочени към платформи, които въвеждат иновации в използването на изкуствен интелект за разработване на лекарства, заяви основателят на Flagship Нубар Афеян. Средствата от него ще бъдат инвестирани през следващите три години.

Наред с другото Flagship работи по идеи като създаване на химически материали за лекарства и автоматизиране на формирането на научни хипотези с помощта на ИИ.

Flagship е създаден през 2000 г. и има портфолио от 40 компании. Структурата не само финансира биотехнологични стартъпи, но и генерира идеи за тях и ги изгражда от нулата, преди да привлече външни инвеститори.

Седмият фонд на Flagship приключи набирането на средства през юни 2021 г. Размерът му беше рекорден - 3,4 млрд. долара.

По-рано през 2024 г. фондът за рисков капитал на Arch Venture Partners, също насочен към биотехнологиите, стартира инвестиционен кръг на стойност 3 млрд. долара.  Фондът Index Ventures вече е набрал 2,3 млрд. долара от институционални инвеститори, за да инвестира в пробивни технологии за изкуствен интелект.

От тази сума 800 млн. долара са предназначени за инвестиции в стартиращи предприятия в ранен етап на развитие, а останалите средства са за по-зрели компании.

Според партньора на Index Мартин Миньо изкуственият интелект представлява повече от половината от последните инвестиции на фонда.

Index е проучил въздействието на изкуствения интелект върху най-различни области, включително счетоводство, молекулярни изследвания и оптимизация на центрове за данни. "ИИ е вълна, която променя много сектори на икономиката", казва Миньо

Фондът е основан през 1996 г. Портфолиото му включва инвестиции в Revolut, Discord и Figma. Фондът е направил и инвестиции в ранен етап в Mistral, понастоящем най-ценния стартъп в Европа в областта на ИИ (оценка от 6 млрд. долара през юни), и в канадския разработчик на корпоративни модели за ИИ Cohere. Друга негова инвестиция е американският доставчик на инфраструктура за модели на изкуствен интелект Scale AI, който наскоро беше оценен на 14 млрд. долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ