Германски частни банки очакват икономиката на страната да се свие до лятото на 2023 г.

Германски частни банки очакват икономиката на страната да се свие до лятото на 2023 г.

Германски частни банки очакват икономиката на страната да се свие до лятото на 2023 г.

Главните икономисти на германски частни банки очакват икономиката на страната да се свие за четири поредни тримесечия до лятото на 2023 г., информира ДПА, цитирана от БТА.  

Прогнозите показват, че високите цени на енергията, нарастващите разходи на компаниите и значителната загуба на покупателна способност сред потребителите в резултат от изключително високата инфлация ще тласнат най-голямата европейска икономика към рецесия през зимата.

"Определено имам положителни очаквания за това, какво е възможно след кризата. Първо обаче ще бъдем изправени пред рецесия, която вероятно ще бъде по-остра в Германия отколкото в повечето други страни в Европа", заяви главният икономист на банка "Беренберг" (Berenberg Bank) Холгер Шмидинг. Според него все пак има вероятност икономиката на Германия да се стабилизира отново още през пролетта на 2023 година. "След това отново очакваме растеж", допълни той.

Според икономистите на частните банки пазарът на труда "няма да бъде силно засегнат" от свиването на икономиката отчасти благодарение на държавната помощ.

След като брутният вътрешен продукт на Германия нарасна с 1,4%през настоящата година, 15-те икономисти, които са взели участие в изготвянето на прогнозата, заявиха, че очакват спад от 1,3% през 2023 г. Евентуалното съживяване на икономическия растеж ще зависи "в решаваща степен от по-нататъшната динамика на цените", прогнозират те.

"Инфлацията скоро ще достигне своя връх. Но този връх все още не е достигнат. Вероятно няма да успеем да се върнем към нива на инфлация около 2% преди 2024 г.", каза Шмидинг. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ