Инфлацията в Япония със 7-годишен рекорд през юни

Инфлацията в Япония със 7-годишен рекорд през юни

Инфлацията в Япония със 7-годишен рекорд през юни

Потребителските цени в Япония са се повишили с 2,2 на сто през юни спрямо същия месец на миналата година, което е най-високото ниво на показателя от седем години, сочат официални данни. 

По този начин ръстът на цените надминава целевото равнище, определено от централната банка на страната на 2 на сто. През април и май инфлацията в Япония бе 2,1 на сто, припомня ТАСС. 

Ключовият показател за растежа на цените включва стойността на горивата, но не и на бързоразвалящите се продукти, тъй като при тях има твърде силни колебания, пише БТА. С отчитане на бързоразвалящите се продукти юнската инфлация е достигнала 2,4 на сто. Цените на едро миналия месец са скочили с 9,2 на сто, съобщи по-рано централната банка. 

Въпреки ускоряващата се инфлация регулаторът не възнамерява да променя курса на паричната си политика. В края на двудневното си заседание той остави краткосрочната си лихва на ниво минус 0,1 на сто, а целевата доходност по 10-годишните държавни облигации е определена на около нула процента. 

Според централния банкер Харухико Курода повишаване на лихвите с цел укрепване на националната валута, която отслабна до 24-годишен минимум от 138 и повече йени за долар, би нанесло щети на японската икономика. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ