Инвестициите в лиснатите в САЩ китайски компании ще получат тласък през новата година

Инвестициите в лиснатите в САЩ китайски компании ще получат тласък през новата година

Инвестициите в лиснатите в САЩ китайски компании ще получат тласък през новата година

Инвеститорите биха могли да си възвърнат увереността за вложения в китайски технологични акции, след като те избегнаха делистване от фондовите борси в САЩ, а китайското правителство обещава политическа подкрепа. Това заяви пред Си Ен Би Си Брендан Ахърн, главен инвестиционен директор в Krane Funds Advisors LLC,

Миналата седмица Съветът за публичен надзор на счетоводната дейност на дружествата в САЩ (PCAOB) съобщи, че за първи път ще има пълен достъп да инспектира и разследва китайски фирми, листнати на американските борси, след като Китай най-накрая предостави такъв достъп на САЩ през август.

Повече от 100 китайски технологични компании, сред които Alibaba, Baidu и JD.com, бяха изправени пред риск от делистване в САЩ през 2024 г., ако тяхната одитна информация не бъде предоставена на инспекторите на PCAOB.

„Това ще позволи на институционалните инвеститори да се върнат. Професионалните инвеститори бяха много уплашени от този риск от делистване, което беше причината да останат настрана“, каза Ахърн.

Към 30 септември имаше 262 китайски компании, регистрирани на борсите в САЩ с обща пазарна капитализация от 775 млрд. долара, според Комисията за преглед на икономиката и сигурността на САЩ и Китай.

„С изчезването на този риск въз основа на съобщението на PCAOB ще видите как инвестиционните долари се връщат обратно към тези компании“, каза Ахърн.

„Тези интернет гиганти наистина са мястото, където инвеститорите искат да влагат пари, когато става въпрос за Китай“, добави той.

Инвестиционният директор също така отбеляза, че все още е „ранно за дни, седмици, месеци да видим, че капиталът се връща обратно в космоса“.

Но той също отбеляза, че политическата подкрепа ще помогне за стимулиране на растежа на тези компании. Миналата седмица Китай обеща да повиши вътрешното потребление през следващата година, тъй като страната се движи към стимулиране на растежа след излизането от политиката за нулев Covid.

„2023 г. е година, в която ще имаме голяма подкрепа от страна на правителството, включително за повишаване на вътрешното потребление“, каза Ахърн. „Около 25% от всички продажби на дребно минават през компаниите“.

„Китайското правителство всъщност се нуждае от тези интернет компании, което обяснява защо сме свидетели на оттегляне на някои от регулаторните проверки, които преживяхме през 2021 г.“, каза Ахърн.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ