Каква криза? Инвеститорите в рисков капитал залагат на крипто

Каква криза? Инвеститорите в рисков капитал залагат на крипто

Каква криза? Инвеститорите в рисков капитал залагат на крипто

Макар че през последните месеци крипо пазарът преминава през тежък период, инвеститорите в рисков капитал наливат пари в стартиращи фирми за дигитални валути и блокчейн технологии с темпо, което надминава миналогодишния рекорд, пишат Том Уилсън, Медха Синх и Лиса Матакал за Ройтерс.

През първата половина на годината инвеститорите в рисков капитал са вложили 17,5 млрд. долара в такива фирми, сочат данни на PitchBook. Това означава, че инвестициите в сектора от така наречените venture capitalists са на път да надминат рекордните 26,9 млрд. долара, събрани през миналата година, когато ситуацията за биткойна и другите цифрови активи беше значително по-розова.

„Не мисля, че настоящите пазарни условия притесняват инвеститорите“, коментира Родерик ван дер Граф, основател на хонконгската инвестиционна фирма Lemniscap, която се фокусира върху крипто и блокчейн. „Наличният капитал е огромен.“

Фондовете за рисков капитал предлагат финансиране на млади компании, за които смятат, че имат големи перспективи за растеж. Данните предполагат сериозна вяра в бъдещето на крипто и блокчейн технологиите, въпреки тежките шест месеца за индустрията.

Двоен удар от макроикономически насрещни ветрове и сривовете на големи проекти през тази година доведе до рязък спад на цената на биткойна. Стойността на биткойна падна с около 65% спрямо рекорда от около 69 хил. долара през ноември, а общата стойност на крипто пазара се срина с две трети до 1 трлн. долара.

Редица компании бяха засегнати сериозно от падането на цените, като американска борса Coinbase Global и NFT платформата OpenSea съкратиха стотици работници.

Въпреки това, някои инвеститори в рисков капитал в голяма степен пренегрегват негативните новини, тъй като вярата им в основните технологии зад криптовалутите остава силна. Това обаче не означава, че всички инвеститори гледат с оптимизъм на случващото се в сектора.

Дейвид Сиймър, който главен изпълнителен директор на калифорнийската фирма за крипто управление Wave Financial, заяви, че има признаци за оттегляне от изключително високите оценки на крипто фирмите, наблюдавани през миналата година.

Американската гореща точка

Северна Америка, която отдавна е горещата точка за сделки с рисков капитал, отново беше във фокуса на активността с около 11,4 млрд. долара инвестирани в крипто сектпра през шестте месеца до юни в сравнение с 15,6 млрд. долара за цялата миналата година.

Тези цифри контрастират с общата активност при рисковите инвестиции в Съединените щати, където общата стойност на сделките се понижи до 144,2 млр.д долара през първото полугодие на тази година спрямо 158,2 млрд. долара през същия период на миналата година, тъй като макроусловията и пазарните сътресения охлаждат инвестициите.

Руми Моралес, който е директор по инвестициите в Digital Currency Group, каза, че данните отразяват все по-силна вяра в крипто и блокчейн сектора.

„Преди имаше екзистенциален риск в това пространството. Имаше опасения, че цялата индустрия просто щеше да изчезне, че всичко е било мечта. Това вече не е така“, добави той.

Възприемането на крипто като инвестиционен инструмент се разрасна значително миналата година, като използването на блокчейн също набира сила - дори ако революционните промени от технологията, остават далечни.

Сред мега крипто сделките в САЩ през 2022 г. са събраните от американското подразделение на крипто борсата FTX 400 млн. долара по време на кръг на финансиране през януари, набраните 450 млн. долара разработчика на блокчейн ConsenSys през март и 400-те милиона долара, събрани от издателя на стейбълкойни Circle месец по-късно.

Активността е силна и в Европа, където инвеститорите в рисков капитал са вложили 2,2 млрд. долара в сектора през първата половина на годината.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ