Криптокредиторът Celsius подаде документи за фалит

Криптокредиторът Celsius подаде документи за фалит

Криптокредиторът Celsius подаде документи за фалит

Крипто кредитора Celsius Network подаде заявление за защита от фалит по Глава 11 в съда по несъстоятелност на Южния окръг на Ню Йорк, предаде Блумбърг.

Това се случва месец, след като компанията замрази тъpгoвиятa, дeпoзититe и тегленията от клиенти, ставайки поредната жертва на срива при цифровите активи.

Celsius каза в изявление, че е започнал процедурата доброволно, за да си даде възможността „да стабилизира своя бизнес и да завърши цялостна транзакция за преструктуриране, която максимизира стойността за всички заинтересовани страни“.

Компанията постави на пауза всички тегления, както и някои други операции на 12 юни, аргументирайки се с наличието на „екстремни пазарни условия“. Този ход, който предизвика допълнителни спадове в стойността на основните криптовалути.

Celsius наскоро е наела адвокатската кантора Kirkland & Ellis, която да отговаря за нейното преструктуриране, казват запознати източници, цитирани от Блумбърг.

Основаната през 2017 г. компания обещаваше на клиентите си възвращаемост от 18%, ако използват услугите и, за да дадат назаем своите криптовалути. На свой ред, тя заема тези монети на институционални инвеститори. Фирмата беше и участник в множество приложения за децентрализирано финансиране.

Когато стейбълкойнът TerraUSD (UST) и свързаният с него токен Luna се сринаха през май, Celsius се опита да изтегли средствата си от Anchor Protocol на Terra, който предлагаше 20% възвръщаемост на UST депозитите. Съвсем наскоро той пострада, тъй като друго голямо притежание – токен, известен като заложен ETH или stETH, който е обвързан със стойността на Ether – стана до голяма степен неликвиден.

Кредиторът е само една от многото крипто компании, страдащи от рискови залози, обърнаили срещу тях при текущия мечи пазар. Друг централизиран кредитор, Babel, също спря тегленията. Exchange Voyager Digital Ltd. подаде молба за банкрут, докато крипто хедж фондът Three Arrows Capital беше поставен в производство по несъстоятелност на Британските Вирджински острови и по-късно подаде молба за фалит по глава 15.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ