Лихвите по ипотеките в САЩ тръгнаха надолу

Лихвите по ипотеките в САЩ тръгнаха надолу

Лихвите по ипотеките в САЩ тръгнаха надолу

Лихвите по ипотеките  в САЩ паднаха за пета поредна седмица. Средната лихва по 30-годишните заеми е била 7,22% на годишна база на 30 ноември, което е спад от 7,29% преди седмица, показват данните на  правителствената ипотечна корпорация Freddie Mac. 

Година по-рано лихвата беше 6,49%. Петнадесетгодишните заеми в момента се предоставят при средно 6,56% годишно спрямо 6,67% седмица по-рано и 5,76% преди година.

Freddie Mac изчислява средните проценти въз основа на данни от около 80 доставчици на ипотечни кредити в цялата страна. Цените не вземат предвид потенциалните такси и други такси, свързани с ипотека.

„Пазарните нагласи се промениха значително през последния месец, което доведе до продължаващ спад на лихвите по ипотечните кредити. „Настоящата траектория на лихвите е окуражаваща за потенциалните купувачи на жилища," коментира главният икономист на Freddie Mac Сам Кхатър.

Традиционно цената на ипотечните кредити следва с леко закъснение динамиката на доходността на държавните облигации на САЩ, които от своя страна са чувствителни към повишаване на лихвите от Федералния резерв и прогнози относно динамиката им в бъдеще.

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ при затварянето на търговията в четвъртък беше около 4,33% годишно в сравнение с 4,41% седмица по-рано.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ