"Магическият момент" на италианския дълг: чуждестранните инвеститори се завръщат

Магическият момент на италианския дълг: чуждестранните инвеститори се завръщат

"Магическият момент" на италианския дълг: чуждестранните инвеститори се завръщат

Италианският дълг отново е на мода на международните пазари. Това изглежда се потвърждава от операциите на чуждестранни инвеститори в държавни облигации на трансалпийската страна, които изглежда потвърждават тенденция за "обръщане" на десетилетие на деинвестиране в италианския публичен дълг, предава elEconomista.es. 

Според последните данни и анализатори, високата доходност и обнадеждаващите икономически отчети стимулират търсенето на дълг. Това е вот на доверие в това, което от години се смята за един от най-рисковите пазари на облигации в еврозоната.

Динамиката идва на фона на усилията на Рим да управлява втория по големина дълг на блока, тъй като Европейската централна банка (ЕЦБ) намалява изкупуването на облигации.

Анализаторите казват, че по-силният от очакваното икономически растеж, по-ниският публичен дълг и перспективата за политическа стабилност при седеммесечното управление на Джорджия Мелони започват да примамват чуждестранните инвеститори обратно към италианските облигации, чието търсене беше устойчиво, дори когато неотдавнашните банкови сътресения разтърсиха световните пазари, отбелязва Ройтерс.

Доходността на италианските 10-годишни BTP облигации премина от рекордно ниско ниво от около 0,4% през февруари 2021 г. до около 4,2%, след цикъла на масивни повишения на лихвените проценти от ЕЦБ, които започнаха миналия месец юли. Доходността на 10-годишните облигации е почти двойно по-голяма от тази на техните колеги с по-висок рейтинг в Германия и с около 70 базисни пункта над референтната доходност в САЩ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ