Morgan Stanley прогнозира 10-процентен спад на фондовия пазар в САЩ преди президентските избори

Morgan Stanley прогнозира 10-процентен спад на фондовия пазар  в САЩ преди президентските избори

Инвеститорите трябва да се подготвят за корекция на фондовия пазар в САЩ, каза анализаторът на Morgan Stanley Майкъл Уилсън пред Bloomberg Television, отбелязвайки, че несигурността относно политическата ситуация в САЩ и политиката на Федералния резерв, както и слабият растеж на корпоративните печалби, започват да натежават върху акциите.

„Вероятността от 10% корекция на фондовия пазар в периода преди президентските избори в САЩ през ноември е много висока. Това не се дължи на самите избори, а на несигурността, която вероятно ще преобладава", казва той и допълва, че инвеститорите засега успяват да игнорират тези рискове. 

С нарастването на корпоративните печалби в повечето сегменти трейдърите залагат на шепа акции, които отчетоха силен ръст на печалбите през последната година.
Като цяло стратегията проработи, но в крайна сметка инвеститорите ще трябва да се съобразят с възможността подходът „лошата новина е добрата новина“, който напоследък подкрепи фондовия пазар, да се обърне срещу тях, казва Уилсън.

Третото тримесечие ще бъде „бурно“, каза той. Експертът изчислява, че шансовете борсовият индекс S&P 500 да приключи 2024 г. на или над сегашното си ниво са приблизително 25%. При затваряне на пазара в понеделник стойността на индекса беше 5572,85 пункта от началото на 2024 г., показателят е нараснал с 16,8%.

Уилсън препоръчва на инвеститорите да се съсредоточат върху акции с висок растеж, които са подкрепили индексите S&P 500 и Nasdaq Composite през 2024 г.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ