Най-богатото семейство в света загуби 11,4 млрд. долара заради разпродажба на борсата

Най-богатото семейство в света загуби 11,4 млрд. долара заради разпродажба на борсата

Най-богатото семейство в света загуби 11,4 млрд. долара заради разпродажба на борсата

Състоянието на семейство Уолтън падна с 11,4 млрд. долара във вторник, след като гигантът в търговията на дребно Walmart Inc. понижи прогнозите си за печалба и приходи за втори път през тази година, предаде Блумбърг.

Акциите на базираната в Арканзас компания поевтинях със 7,64% в търговията в Ню Йорк, след  като тя съобщи, че очаква коригираната й печалба на акция да се понижи с 13% през тази година, тъй като купувачите в САЩ се въздържат от големи харчове на фона на скока на потребителските цени.

Преди два месеца компанията каза, че печалбата на акция ще спадне само с около 1%, докато през февруари прогнозираше скромно увеличение.

Покойният патриарх на семейството, Сам Уолтън, изгради бизнеса на Walmart около ценови отстъпки, които в миналото помогнаха за поддържането на акциите на компанията по време на рецесия. Като причина за ревизията на прогнозите си Walmart посочи разходите за намаляване на запасите от стоки, които клиентите все повече не са склонни да купуват, тъй като инфлацията достига четиридесетгодишен връх.

Трите останали деца на Сам Уолтън - Aлиc, Джим и Poб, както и неговата снаха Кристи и синът и Лукас, притежават малко под половината акции на компанията. Това означава, че според индексът на милиардерите на Блумбърг общото им богатство е около 199,3 млрд. долара.

Walmart не беше единственият търговец на дребно, чиито акции паднаха. Цената на книжата на канадската фирма за електронна търговия Shopify Inc. С понижи с 14% във вторник, след като нейният главен изпълнителен директор Тоби Лутке призна, че решението на компанията да се разшири бързо след пандемията COVID-19 не се е изплатило. В резултат на това фирмата заяви, че планира да съкрати около 10% от работната си сила. Спадът от вторник изтри 383 млн. долара от богатството на 41-годишният съосновател на компанията. Блумбърг вече оценява неговото състояние на 3,1 млрд. долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ