Председателят на Еврогрупата е сигурен в стабилността на банковата система на еврозоната

Председателят на Еврогрупата е сигурен в стабилността на банковата система на еврозоната

Председателят на Еврогрупата е сигурен в стабилността на банковата система на еврозоната

Банките в еврозоната вече са в по-добра позиция, заяви председателят на Еврогрупата, обединяваща финансовите министри от еврозоната, Паскал Донахю, след като сътресения неотдавна обхванаха световния банков сектор. Днес се очаква министрите от ЕС да обсъдят финансите на блока, по време на срещата на върха в Брюксел, съобщи ДПА.

"Имаме резервите и устойчивостта, за да гарантираме стабилността на нашата банкова система към момента", каза Донахю, след което отхвърли като неоснователни опасенията относно последиците от колапса на швейцарска банка Credit Suisse.

Донахю, който пристигна за втория ден от двудневната среща на лидерите на ЕС, приписа заслугите за стабилната, по думите му, банкова система в еврозоната на поредица от политически решения, взети в отговор на финансовата криза през 2008 г., предаде БТА.

"Ние обаче никога не можем да си позволим да бъдем самодоволни", добави Донахю, призовавайки да се свърши повече работа, например, по законодателството за защита на банковите депозити.

Очаква се президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард също да се присъедини към лидерите на ЕС, за да обсъдят фискалната ситуация в еврозоната след многократните повишения на лихвените проценти в опит да се намали инфлацията.

Високите разходи за живот също са на челно място в дневния ред на срещата, тъй като инфлацията, въпреки че показва признаци на забавяне, все още остава близо до достигнатия по-рано максимум.

Според Донахю има индикации, че инфлацията се разпространява извън енергийния сектор, като цените на храните и услугите остават на високи нива или се увеличават допълнително. Той повтори призива си към колегите си финансови министри от еврозоната да адаптират своите мерки за обществена подкрепа, за да намалят цените.

Реформирането на обикновено строгите разпоредби на ЕС, свързани с нивата на дълга и дефицита, също попада на масата за дискусии в Брюксел.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Неизвестно за известните: Сладкарят Пиетро дава на света яйцата Kinder след гаф
Уроци по мъдрост от Уорън Бъфет
Вратовръзката на Чарлз III на конференцията за климата - намек за разрешаването на спор между Лондон и Атина?
Три урока от „Лабораторията за щастие“ на Харвард, които ще променят живота ви
На днешната дата, 2 декември. Рождениците днес
Ненаученият урок: Защо инвеститорите попадат в капана на технолегендите
12 кампании, въплъщаващи празничния дух на 2023 г.
McDonald's промени рецептата за Big Mac заради нарастващата конкуренция от други вериги