Raiffeisen Bank отлага изтеглянето си от Русия

Raiffeisen Bank отлага изтеглянето си от Русия

Raiffeisen Bank International (RBI) отлага изтеглянето си от Русия. Това съобщи Reuters, като се позова на свои източници. Най-голямата от западните банки в Русия, възнамеряваше да отдели руския си бизнес, който осигурява спасителна линия за плащания на стотици компании там, до септември, след като беше под натиска на европейските регулатори. Австрия и RBI се съпротивляват на това с надеждата, че войната в Украйна ще приключи скоро, казаха източници на Ройтерс.

Говори се, че австрийски служители укрепват защитата на банката в Европа и САЩ. Въпреки че публично подкрепя Киев, Виена не иска напълно да скъса десетилетия връзки с Русия. Австрия вярва във възможността за възстановяване на отношенията. Според агенцията въпросът за запазването или изоставянето на руския бизнес е предизвикал противоречия в ръководството на банката.

RBI все още не е представила план за руския бизнес на Европейската централна банка, което "прави отделяне до септември малко вероятно". Банката иска да изчака одобрението на регулатора, преди да даде зелена светлина на акционерите. Това може да отнеме няколко месеца. Според Reuters руските власти са дали ясно да се разбере на RBI, че искат да остане, тъй като позволява международни плащания.

Говорител на банката каза пред Reuters, че компанията ще продължи да разглежда продажбата на руския филиал или клон и възнамерява да намали руския си бизнес.

По-рано ЕЦБ призова европейските банки, опериращи в Русия, да приемат ясни пътни карти за излизане от руския бизнес, както и редовно да докладват за предприетите действия.

Според съвместна оценка на Bloomberg и JPMorgan през първото тримесечие на 2023 г. банките от ЕС са имали рисков капитал в размер на €45 млрд. В тази сума най-голям дял има австрийската Raiffeisen Bank International. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ