Руския въвежда прогресивно облагане на доходите и вдига данъците

Руския въвежда прогресивно облагане на доходите и вдига данъците

Руската Държавна дума прие на второ четене проектозакон за промяна на данъчната система. Документът предвижда въвеждането на многостепенна скала на данъка върху доходите на физическите лица - от 13 до 22%, съобщиха местни медии.

За доходи от 2,4 млн. до 5 млн. рубли годишно ставката ще се увеличи на 15%, от 5 млн. до 20 млн. рубли - на 18%, от 20 млн. до 50 млн. рубли - на 20%, над 50 млн. рубли - на 22%. Ставката за граждани с доход под 2,4 млн. рубли годишно ще остане 13%.

Промените няма да засегнат плащанията на участниците в специални операции в Украйна. С проекта на второ четене също така се уточнява, че изключение ще се прави за мобилизираните, военнослужещите от Росгвардия, полицаите, ФСБ, пожарната, Федералната служба за изпълнение на наказания, МВР, както и за прокурорите. Изключението обаче ще бъде само ако доходите им са пряко свързани с изпълнението на задачи в зоната за специални операции.

Проектът предвижда също така приспадане на данъци за семейства с ниски доходи и с две деца, както и разширяване на обхвата на опростената данъчна система. Проектът увеличава на 450 000 рубли границата на дохода, до която могат да се прилагат стандартни данъчни облекчения за физически лица.

Председателят на комисията по бюджет и данъци към Държавната дума Андрей Макаров заяви , че това са първите системни промени в данъчното законодателство от 26 години насам. Тези промени се обсъждат от много години, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ