САЩ забраниха на 14 иракски банки да извършват трансакции в долари

САЩ  забраниха на 14 иракски банки да извършват трансакции в долари

 Американските власти са блокирали 14 иракски банки да извършват трансакции в щатски долари, съобщи The Wall Street Journal. Забраната е наложена от Министерството на финансите на САЩ и Банката на Федералния резерв (БФР) на Ню Йорк като част от мащабна кампания за предотвратяване на трансфера на долари към Иран и други страни от Близкия изток в рамките на санкциите на Вашингтон, твърдят източници на вестника.

Според тях решението е взето, след като властите в САЩ са получили информация, че иракски банки участват в схеми за пране на пари и измами, включително такива, в които са замесени лица, на които са наложени санкции, и вероятно в полза на Иран.

Основната цел на забраната на трансакциите в долари за 14 иракски банки е да се ограничи прането на пари в Ирак, още казват източниците на The Wall Street Journal.

"Имаме основателни причини да смятаме, че поне част от изпираните средства може да се окажат насочени към лица, на които са наложени санкции, или към лица, които може да са включени в списъка на санкционираните лица. Разбира се, основните рискове, свързани със санкциите в Ирак, са свързани с Иран", каза високопоставен американски държавен служител.

По-голямата част от банките, които са обект на американските санкции, са малки дори по иракските стандарти.Някои от тях са свързани с влиятелни иракски граждани, известни с финансовите си отношения с Иран или с големи доларови транзакции, твърдят иракски банкови експерти.

Иран отдавна използва съседен Ирак като източник на доларови приходи поради силните си връзки с много иракски политици, както и поради наличието на долари на слабо регулирания пазар в страната, отбелязваThe Wall Street Journal.

  Блокирането на достъпа до долари може да бъде смъртна присъда за много иракски банки, тъй като те на практика нямат вложители, обемът на отпусканите от тях търговски кредити е минимален, а основната част от приходите им идват от транзакции в долари, казват иракски експерти.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ