Сингапур изостава със 17 години от Хонконг в надпреварата за най-голям център на богатство в Азия

Сингапур изостава със 17 години от Хонконг в надпреварата за най-голям център на богатство в Азия

Сингапур изостава със 17 години от Хонконг в надпреварата за най-голям център на богатство в Азия

Сингапур наваксва преднината на Хонконг в надпреварата за най-голям център за богатство в Азия, пише Блумбърг. Напредъкът обаче е доста бавен.

На града-държава ще са му необходими поне 17 години, за да измести съперника си, става ясно от анализ на Bloomberg Intelligence.

Последните няколко години бяха изключително добри за Сингапур, що се отнася до финансите на домакинствата, като семейното богатство там нараства средно с 9,2% годишно от 2019 г. до 2021 г. Това е далеч над ръста в Хонконг от 2,3% годишно, сочат изчисления на анaлизaтoра Шapни Уoнг в доклада на Credit Suisse Group - Global Wealth Report 2022.

Разликата отразява променящата се съдба на двата центъра - населението на Хонконг намалява след политическите сътресения и строгите ограничения, свързани с COVID-19, докато Сингапур все повече се възприема като сигурно убежище от заможните китайци, които съхраняват активит си там.

Въпреки това богатството, концентрирано в Сингапур, е било наполовина на това Хонконг през 2021 г. Средното богатство на възрастен от 358 204 долара е с 35% по-малко. Това означава, че на Сингапур ще отнеме най-малко 17 години, за да навакса преднината на Хонконг, ако Сингапур общия си темп на растеж за последните пет години от 9,6%, а Хонконг поддържа своите 5,2%, каза Уонг.

Трансграничното богатство на Хонконг

Хонконг вероятно ще стане най-големият трансграничен финансов център в света през 2023 г., изпреварвайки Швейцария, прогнозира Уонг на база на данни от Boston Consulting Group. Активите, съхранявани в Хонконг от нерезиденти, възлизат на 2,3 трлн. долара през 2021 г. в сравнение с 1,5 трилиона долара в Сингапур.

Сингапур има предимство в привличането на клиенти, притеснени от напрежението между Китай и САЩ и закона за националната сигурност на Хонконг. Но Хонконг има подкрепата на Пекин, когато става въпрос за потоци на богатство към и от континента чрез установена финансова инфраструктура за търговия с активи като акции и облигации, както и за управление на богатството.

Нарастващото богатство на китайското население и сложността на капиталовия пазар може да помогне за стимулиране на глобалното богатство въпреки краткосрочните икономически затруднения, което заедно с по-строгия капиталов контрол може да доведе до притоци към трансгранични центрове, каза Уонг.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ