Сингапур се готви за емитиране и използване на цифрови валути на централната банка на едро през 2024 г.

Сингапур се готви за емитиране и използване на цифрови валути на централната банка на едро през 2024 г.

Сингапур се готви за емитиране и използване на цифрови валути на централната банка на едро през 2024 г.

През 2024 г. Сингапур ще стартира пилотна програма за емитиране и използване на цифрови валути на централната банка (CBDC) на едро. Това заяви Рави Менон, управляващ директор на финансовия орган на Сингапур (MAS), цитиран от Си Ен Би Си.

„Ще изведем нашите експерименти една крачка напред през следващата година“, каза Менон на Singapore FinTech Festival 2023 в четвъртък, без да уточнява повече подробности за времевата рамка на програмата.

„Имам удоволствието да съобщя, че MAS ще направи пилотно емитиране CBDC на едро, за да поддържа незабавно плащанията в търговските банки тук“, каза Менон. MAS е централната банка и финансов регулатор на града-държава.

CBDC  представляват цифрови валути, емитирани от централни банки, която се използват ексклузивно от централни банки, търговски банки или други финансови институции за сетълмент на междубанкови трансакции на голяма стойност. Те се различават от CBDC на дребно, които обслужват физически лица и фирми, улеснявайки ежедневните трансакции.

„От 2016 г. насам MAS проведе много експерименти с други централни банки и финансовата индустрия, за да проучи използването на CBDC на едро в разпределени счетоводни книги, за да улесни трансграничните плащания и сетълменти в реално време“, каза Менон.

По време на пилотния проект централната банка на Сингапур ще си партнира с местни банки, за да тества използването на CBDC на едро за улесняване на вътрешните плащания, каза Менон.

Банките ще издават токенизирани банкови пасиви под формата на вземания в баланси. След това клиентите на дребно могат да използват токенизираните банкови пасиви в трансакции с търговци, които после ще кредитират тези банкови пасиви в съответните си банки. Токенизацията се отнася до процеса на издаване на цифрова форма на актив в блокчейн.

След това CBDC ще бъде автоматично прехвърлен на търговеца като форма на плащане по време на трансакцията.

„Така че клирингът и сетълментът се извършват в една стъпка на една и съща инфраструктура, за разлика от настоящата система, в която клирингът и сетълментът се извършват на различни системи, а сетълментът се извършва със закъснение“, каза Менон.

В сряда управляващият директор на Международния валутен фонд призова публичния сектор да продължи да се подготвя за внедряване на CBDC и свързани платформи за плащане в бъдеще.

„Държавите отплаваха. Много от тях проучват CBDC и разработват регулации, които да ръководят развитието на цифровите пари. Все още не сме достигнали сушата. Има толкова много повече пространство за иновации и толкова много несигурност относно случаите на употреба“, каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, която участва във форума в Сингапур.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ