Щатският долар достига 20-годишен връх, докато пазарите се готвят за дълъг период на високи лихви

Щатският долар достига 20-годишен връх, докато пазарите се готвят за дълъг период на високи лихви

Щатският долар достига 20-годишен връх, докато пазарите се готвят за дълъг период на високи лихви

Щатският долар се покачи до 20-годишен връх спрямо другите водещи световни валути, след като гуверньорът на Федералния резерв Джером Пауъл сигнализира, че лихвените проценти що останат на по-високи нива за по-дълго време, за да се постави под контрол високата инфлация, предаде Ройтерс.

Индексът на долара се покачи до 109,44 пункта днес, което е рекордено равнище от две десетилетия насам.

Доларът достигна и най-високата си стойност спрямо йената от 21 юли, като един долар се разменя за 138,88 йени, докато офшорният юан падна до ново двегодишно дъно от 6,9321 юана за долар.

Британската лира се понижи спрямо долара, достигайки повече от двегодишно дъно от 1,1649 долара. Еврото пък падна до 0,9916 евро за долар в ранната търговия.

До тези резултати се стигна, след като в петък шефът на Фед изнесе реч по време на икономическия симпозиум в Джаксън Хоул, на която заяви, че централната банка ще повиши лихвите толкова, колкото е нужно, за да ограничи растежа, както и че ще ги поддържа на такова ниво „за известно време“, за да свали инфлацията, която е повече от три пъти по-висока от целта на Фед от 2%.

„Коментарите на Пауъл накараха пазара да включи в ценообразуването по-висок лихвен процент на Фед за по-дълъг период“, каза Кенет Брукс, валутен стратег в Societe Generale. „Предположението, че Фед ще започне да намалява лихвите в средата на 2023 г., е преждевременно“, добави той.

Паричните пазари реагираха, като повишиха прогнозите за по-агресивно увеличение на лихвения процент от Фед през септември, като сега вероятността за повишение със 75 базисни пункта се оценява на около 70%.

Доходността по държавните ценни книжа на САЩ рязко се повиши, като тази на двугодишните облигации достигна 15-годишен връх от около 3,49%, давайки подкрепа на зелените пари.

„Мисля, че за тази седмица индексът на щатския долар ще продължи възхода си нагоре към 110 пункта, тъй като участниците на пазара продължават да пресмятат последиците от по-агресивни цикли на затягане на паричната политика от големите централни банки“ коментира Карол Конг, старши сътрудник по валутата стратегия и международна икономика в Commonwealth Bank of Australia.

Говорейки на симпозиума в Джаксън Хоул, членът управителният съвет на Европейската централна банка Изабел Шнабел, шефът на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало и управителят на латвийската централна банка Мартинс Казакс дадоха аргументи за силни или значителни действия в посока затягане на паричната политика.

Въпреки че потенциалът за голямо повишаване на лихвените проценти на ЕЦБ през септември нараства, еврото продължава да е под натиск заради енергийната криза в блока, която повишава рисковете от рецесия. Руският държавен енергиен гигант „Газпром“ се очаква да спре доставките на природен газ за Европа от 31 август до 2 септември.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ