Трейдърите не очакват Фед да промени лихвения процент

Трейдърите не очакват Фед да промени лихвения процент

Трейдърите не очакват Фед да промени лихвения процент

Федералният резерв (Фед) на САЩ започва двудневно заседание, след резултатите от което вероятно няма да промени основния лихвен процент. Преобладаващата част от инвеститорите и анализаторите очакват Фед да запази ставката на ниво 5,25-5,5% годишно - най-високото от 22 години насам.

Същевременно трейдърите не очакват Фед и неговият председател Джеръм Пауъл да дадат сигнал, че Централната банка на САЩ е приключила цикъла на затягане на паричната политика. Инфлацията в САЩ все още е над целта на Фед от 2% и се ускорява през последните два месеца, а ситуацията в икономиката като цяло остава стабилна, така че експертите очакват Джеръм Пауъл да остави отворена възможността за по-нататъшни повишения на лихвените проценти.

"Няма начин Фед да даде знак, че е приключил с повишаването на лихвите", отбелязва Брус Касман, главен икономист в JPMorgan Chase & Co. Брус Касман.

Запазването на ставката на сегашните нива ще осигури на Фед време да оцени бъдещата динамика на инфлацията, както и въздействието на предишното затягане на политиката върху икономиката на САЩ, отбелязва в. Financial Times.

"Преди една година беше ясно, че Фед трябва да продължи да повишава лихвите и да го прави агресивно. Ситуацията днес е много различна и е трудно да се каже дали вече е направено достатъчно", казва Дейвид Уилкокс, бивш директор на Фед по изследванията и статистиката, който напусна този пост през 2018 г.

Дори онези управители на централната банка на САЩ, които бяха най-загрижени за високата инфлация, започнаха да изразяват опасения относно последиците от прекомерното затягане на паричната политика и това вероятно ще затрудни Фед при вземането на решения на следващото му заседание, което ще се проведе между 31 октомври и 1 ноември, посочват още експертите.

Съдейки по котировките на фючърсите върху лихвения процент по федералните фондове, търговците оценяват само 31% вероятност за повишение с 25 базисни пункта на заседанието на 31 октомври - 1 ноември. Въпреки това анкетираните от FT академични икономисти смятат, че Фед не е завършил настоящия цикъл на затягане.

90% от анкетираните 40 икономисти очакват поне още едно повишение на лихвените проценти от страна на централната банка на САЩ. Около половината от анкетираните прогнозират, че лихвеният процент ще достигне връхната си точка от 5,5-5,75%, което означава, че ще бъде повишен еднократно с 25 б.т., други 35% от анкетираните очакват две повишения с по 25 базисни пункта до 5,75-6%, а 8% смятат, че лихвеният процент ще надхвърли 6%.

"Смятам, че Фед ще трябва отново да повиши лихвите в някакъв момент, тъй като инфлационният импулс остава по-силен, отколкото би трябвало да бъде според нас на този етап от цикъла", каза Кристин Форбс, бивш член на Управителния съвет на Английската централна банка.

Очаква се Джеръм Пауъл да повтори приблизително в пресконференцията изявленията, направени в края на предишното заседание и в Джаксън Хоул. Експертите обаче смятат, че в отговорите му на журналистическите въпроси може да прозвучат сигнали, които ще повлияят на финансовите пазари, отбелязва Market Watch.

Важен за пазарите ще бъде и новият точков график на прогнозите (dot plot) - диаграма, отразяваща индивидуалните очаквания на членовете на Управителния съвет на Фед и ръководителите на федералните резервни банки по отношение на лихвените проценти, която Централната банка на САЩ ще публикува в края на заседанието.

Очаква се решението на Фед за лихвените проценти да бъде оповестено утре, 20 септември.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19
bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила