UBS била принудена да придобие Credit Suisse, въпреки че не искала сделката

UBS била принудена да придобие Credit Suisse, въпреки че не искала сделката

UBS била принудена да придобие Credit Suisse, въпреки че не искала сделката

Швейцарската банка UBS е била принудена да придобие местния си конкурент Credit Suisse в сделка, която не е искала, става ясно от регулаторни документи, цитирани от Ройтерс.

Според документ, подаден до Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, UBS е уведомила инвеститорите, че има по-малко от четири дни за извършване на надлежна проверка предвид „извънредните обстоятелства“. Банката оценява удара върху финансите си от придобиването на около 17 млрд. долара.

Най-голямата швейцарска банка се съгласи да купи своя по-малък конкурент, който преживя трудна година.

Участието на Credit Suisse в поредица от корпоративни фалити изплаши клиентите, които започнаха да теглят парите си от банката - тенденция, която се ускори, когато банковите фалити в САЩ предизвикаха опасения от по-широка криза.

Вълната от тегления на депозити и големият спад на цената на акциите накара Швейцарската централна банка да предложи помощ за ликвидност на Credit Suisse на 15 март.

На следващия ден UBS и Credit Suisse са подписали споразумение за поверителност, след което първата е започнала надлежна проверка, става ясно от документа до SEC.

На 19 март Националната банка на Швейцария обяви, че UBS ще купи Credit Suisse за 3 милиарда швейцарски франка в акции и ще поеме загуба от цели 5 милиарда франка, произтичаща от закриването на част от бизнеса.

Крайната цена е била повишена от първоначалните 1 милиард франка, показва документацията.

Интересът от страна на UBS към закупуването на Credit Suisse е започнал през октомври, когато Комитетът по стратегията на нейния борд на директорите е прегледал затрудненото положение на конкурентната банка.

По това време Credit Suisse изпитва изтичане на депозити и нетни активи на нива, значително надвишаващи тези от тримесечието юли-септември, посочват от UBS.

В началото на декември ръководството на UBS е предприело предварителна оценка на последиците от покупката на Credit Suisse, която представя на Комитета по стратегия на 19 декември.

През февруари Стратегическият комитет и бордът на директорите са стигнали до заключението, че придобиването е „нежелателно“ и са препоръчали допълнителен анализ, за да се подготвят за сценарий, при който Credit Suisse е в такова затруднение, че регулаторите могат да поискат от UBS да се намеси.

UBS заяви, че е извършила финансови анализи от януари до средата на март и е оценила потенциалните правни структури и възможните мерки за справяне с опасенията, както и за всяко отрицателно въздействие върху себе си, в случай че властите предложат придобиване.

От декември до средата на януари ръководителите на Credit Suisse също са обсъждали с правителството своите възможности, включително сливане с UBS, показват документите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ