Снимката, с която Тайлър Хикс от „Ню Йорк Таймс” спечели „Пулицър”

Снимката, с която Тайлър Хикс от „Ню Йорк Таймс” спечели „Пулицър”

Фотографът на американския вестник „Ню Йорк Таймс” Тайлър Хикс стана един от големите победители на тазгодишните награди за журналистика, литература, музика и театър „Пулицър”. Той бе отличен за работата му по заснемането на терористичната атака в мола „Уестгейт” в кенийската столица Найроби. Списание The Week в САЩ смята, че снимката тук, вляво, е ключова и може би най-силният кадър от работата му на фотожурналист, отразил случващото се по време на нападението. То я представя със заглавие „С тази снимка Тайлър Хикс спечели „Пулицър” за фотография при извънредни новини”. Кадърът показва млада жена, която се е скрила от терористите, легнала на пода в мола, опитвайки да предпази две деца. 

Припомняме, на 13 септември 2013 г. 16 въоръжени бунтовници от сомалийската ислямистка бойна група "Ал Шабаб”, сочена за тясно свързана с „Ал Кайда”, атакуваха мола. Терористите поставиха гранати и стреляха с автоматично оръжие в тълпа от пазаруващи, озовали се на мястото. Те задържаха заложници. 4 дни по-късно полицията в Кения ги неутрализира. Атенатът им обаче завърши с 67 убити и над 170 ранени. 

Хикс се е намирал в магазин в друг мол в Найроби, недалеч от мястото на инцидента, когато атаката е започнала. Той се придвижил бързо до мола "Уестгейт" и видял множество окървавени хора да бягат наоколо. Веднага опитал да се прикрепи към местната полиция и да влезе в търговския център. Успял да го стори, нахлувайки с група нейни полицаи. След това успял да снима вътре в продължение на два часа. Не можал да заснеме някой от бунтовниците, но снимал десетки ранени. Видял и труповете на около 12 души, които току-що били убити. 
Фотографът получава „Пулицър” за „възхитителните му снимки, които показват умения и смелост в документирането на разгръщащата се терористична атака”. Може да видите още от кадрите му в сайта на „Ню Йорк Таймс”, като кликнете тук.

Виж още: Обявиха носителите на тазгодишните награди „Пулицър”

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ