Америка посегна и на Вашингтон, бил робовладелец

Америка посегна и на Вашингтон, бил робовладелец

Америка посегна и на Вашингтон, бил робовладелец

Град Александрия в американския щат Вирджиния реши да премахне мемориалните табели, посветени на първия американски президент Джордж Вашингтон, защото е бил робовладелец.

Местната църква ще свали табела, обозначаваща пейката, на която Вашингтон е седял със семейството си, съобщава Actualno.

"Табелите в нашата църква карат някои ... да не се чувстват сигурни, или пък да се чувстват нежелани гости", казват църковни служители пред телевизията.

Църквата също така демонтира паметник, посветен на генерал Робърт Едуард Лий, който през 1862-1865 г. командва армията на Конфедерацията във Вирджиния и е с ключова заслуга за това южните щати да издържат максимално дълго в борбата за независимост.

Противоречивото решение идва в труден за нацията момент, когато се дебатират ключови проблеми като расови отношения и историческо наследство.

Вашингтон далеч не е единственият от лидерите на младата американска държава, който притежава роби. Един от бащите основатели, Томас Джеферсън притежавал 187 души роби, някои от които наследени след смъртта на съпругата му. След смъртта на съпругата си Марта, Джеферсън отказва да се ожени повторно и съществуват слухове за дългогодишна връзка между него и робиня на име Сали Хемингс. Родена в робство, Хемингс е дъщеря на чернокожа на име Бети Хемингс и белия ѝ господар Джон Уейлс – тъста на Джеферсън. Тя пристига в дома на Джеферсън като наследство заедно със повече от сто други роби.

Когато умира на 28 юни 1836 г., съгласно завещанието на Джеймс Мадисън, собствеността върху неговите „негри и хора с цвят“ преминава към жена му – Мадисън е бил робовладелец през целия си живот.

По време на Войната за независимост Александър Хамилтън пък предлага освобождаване и въоръжаване на роби, но само след като господарите им се компенсират.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ