Автомобили

20-годишно споразумение ограничава дела на Renault в Nissan

20-годишно споразумение ограничава дела на Renault в Nissan

20-годишно споразумение ограничава дела на Renault в Nissan

Nissan Motor съобщи подробности от своето двудесетилетно споразумение за съюз с топ акционера Renault SA за първи път, разкривайки че френският автомобилен производител не може едностранно да увеличи дела си над 44,4%, предава Ройтерс

В годишен отчет за ценните книжа Nissan заяви, че Renault не може да повиши дела си без разрешението на Nissan, освен в случаите, като например, ако друг субект наддава за японския автомобилен производител.

Делът на Renault в Nissan е около 43%.

Nissan притежава 15% от Renault, но без право на глас.

Това е първият път, когато Nissan разкрива подробности за така нареченото "Преработено главно споразумение на алианса", въпреки че Renault преди това разкри някои елементи от него.

Документът показва, че Nissan има право да придобие допълнителен дял в Renault, ако френският автомобилен производител направи предложение на акционер, което бордът на Nissan не подкрепи.

Японският автомобилен производител също може да увеличи своя дял, ако Renault не подкрепи предложението му за избор на членове на борда на Nissan, показва документацията.

Разкритието идва, след като предложението на акционерите за публичност на споразумението за съюз беше отхвърлено на годишното общо събрание на Nissan тази седмица. Nissan заяви, че ще разкрие споразумението до четвъртък, доколкото то не нарушава задълженията за поверителност.