ЕК официално обяви началото на разследване срещу китайските електрически коли

ЕК официално обяви началото на разследване срещу китайските електрически коли

ЕК официално обяви началото на разследване срещу китайските електрически коли

Европейската комисия (ЕК) официално обяви началото на антидъмпингово разследване срещу електрически превозни средства, произведени в Китай по подозрение, че китайското правителство предоставя „незаконни субсидии“ на техните производители. Съобщение за това е публикувано в „Официалния бюлетин на ЕС“.

„Европейската комисия по собствена инициатива започна процедура за противодействие на субсидиите срещу Китай“, отбелязва изданието. Европейската комисия възнамерява да провери факта, че "китайските производители на електрически пътнически автомобили получават държавни субсидии, което вреди на индустрията на ЕС".

На 12 септември изявление за предстоящото разследване срещу Китай направи ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен, в програмната си реч за развитието на съюза в Европейския парламент.

Темата за разследването на Европейската комисия беше обсъдена по време на посещението на първия заместник-шеф на ЕК Валдис Домбровскис в Китай на 25 септември. Домбровскис не даде обяснение на пресконференция в Пекин, докато китайското правителство изрази загриженост относно разследването, наричайки го протекционистична мярка.

От февруари Европейската комисия провъзгласи курс за „намаляване на рисковете“ в отношенията с Китай. В тази връзка Брюксел разработва системни мерки за ограничаване на влиянието на Пекин в Европа, като на първо място това се отнася до ограничаване на китайския внос на определени категории стоки. Ръководителят на ЕК и нейните подчинени многократно са заявявали, че е необходимо да се намали външнотърговският дефицит между ЕС и Китай, който миналата година възлиза на €396 милиарда в полза на Пекин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ