Автомобили

ЕС бележи скок в продажбите на електромобили

ЕС бележи скок в продажбите на електромобили

Продажбите на електрически превозни средства в Европа нарастват, на фона на амбициозните планове на ЕС да се пребори с глобалното затопляне. Почти една на всеки пет коли, продадена на територията на блока, е била на ток през последното тримесечие, предаде „Евронюз“.

Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) обяви, че регистрациите на хибридни електрически леки автомобили представляват 20% от общия пазар на ЕС за периода юли-септември 2021 година.

С това те задминават дизела, който остава втория най-популярен вариант за придвижване в ЕС за първи път. От ACEA, която представлява най-големите производители на автомобили, камиони и автобуси в Европа, отбелязват, че продажбите на коли на батерии са нараснали с близо 57% до над 212 хил. единици. При хибридните модели се наблюдава увеличение с 43% до над 197 хил. броя.

По-малко предпочитани са бензиновите и дизеловите превозни средства. Наблюдава се над 50% спад при регистрациите на дизелови коли за тримесечието.

Доклад на Pew Research сочи, че през 2020 г. Европа е водеща в продажбите на електромобили – 10% от колите са на ток в сравнение с 5.7% в Китай и само 1.8% в САЩ.

Увеличаването на продажбите идва в момент, в който много европейски страни поставят крайни срокове за постепенно изоставяне на автомобилите, захранвани от изкопаеми горива, тъй като Европейската комисия предложи тяхната ефективна забрана от 2035 година.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ