Автомобили

GM инвестира 6,6 мрлд. долара в опит да детронира Teslа до 2025 г.

GM инвестира 6,6 мрлд. долара в опит да детронира Teslа до 2025 г.

Американският автомобилостроител General Motors ще инвестира около 6,6 млрд. долара в щата Мичиган, където е базиран, до 2024 г., за да увеличи производството на електрически пикапи и да построи нов завод за литиево-йонни акумулаторни клетки за електрически автомобили, предаде Си Ен Би Си.

Тези инвестиции са част от плана на GM за увеличаване на производствения капацитет на компанията в Северна Америка до 1 млн. електрически превозни средства до 2025 г.

Прогнозите са GM да изпревари Tesla като най-големият доставки на електрически превозни средства в САЩ до средата на десетилетието. Инвестициите са част от стратегията за електрификация, според която фирмата ще похарчи общо 35 милиарда долара за електромобили до 2025 г.

„Ще имаме продуктите, капацитета за производство на батерии и капацитета за сглобяване на превозното средство, за да бъдем лидер при електрическите автомобили до средата на десетилетието“, коментира главният изпълнителен директор на GM Мери Бара.

General Motors има доста за наваксване, ако иска да реализира тази си прогноза през следващите три години. Tesla, която не е дала конкретни данни за продажбите в САЩ, достави 936 172 автомобила в световен мащаб през 2021 г. GM е продал по-малко от 25 хил. електрически автомобила през миналата година, което го нарежда на трето място в САЩ след Tesla и Ford, който успя да продаде 27 140 от новия си модел Mustang Mach-E.

Според анализаторите от LMC Automotive производственият капацитет на Tesla в САЩ да нарасне от около 580 000 електрически автомобила до около 1 милион по-късно тази година, след като вторият й завод в Тексас е заработи на пълни обороти.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ