Китайският конкурент на Tesla сключи сделка за завод в Турция на стойност $1 млрд.

Китайският конкурент на Tesla сключи сделка за завод в Турция на стойност $1 млрд.

Най-големият китайски производител на електромобили BYD е сключил сделка за 1 млрд. долара  за изграждане на н завод в Турция, тъй като продължава да разширява дейността си. Според турската държавна информационна агенция Anadolu новият завод ще може да произвежда до 150 000 автомобила годишно, предаде BBC.

Очаква се заводът да създаде около 5 000 работни места и да започне да произвежда до края на 2026 г.

Сделката беше подписана на събитие в Истанбул, на което присъстваха президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган и главният изпълнителен директор на BYD Уанг Чуанфу.

BYD не отговори веднага на запитването на BBC за повече подробности по сделката.

Съобщението идва в момент, когато китайските производители на електрически превозни средства са изправени пред нарастващ натиск в Европейския съюз и САЩ. Миналата седмица ЕС предприе действия в защита на автомобилната индустрия на блока, като повиши митата за китайските електромобили.

Решението доведе до това, че на BYD беше наложена допълнителна тарифа от 17,4 % върху превозните средства, които доставя от Китай за ЕС, в допълнение към 10 % вносно мито.

Турция е част от Митническия съюз на ЕС, което означава, че автомобилите, произведени в страната и изнасяни за блока, могат да избегнат допълнителната тарифа. Турското правителство също така предприе действия в подкрепа на производителите на автомобили в страната, като наложи допълнително мито от 40 % върху вноса на китайски автомобили.

През май президентът на САЩ Джо Байдън повиши митата върху електромобили, слънчеви панели, стомана и други стоки, произведени в Китай.
Белият дом заяви, че мерките, които включват 100% граничен данък върху електромобилите от Китай, са отговор на несправедливи политики и имат за цел да защитят работните места в САЩ.

BYD, която е подкрепена от американския инвеститор ветеран Уорън Бъфет, е втората по големина компания за електрически превозни средства в света след Tesla на Елон Мъск. Компанията бързо разширява производствените си мощности извън Китай. В края на миналата година BYD обяви, че ще изгради производствен завод в държавата - членка на ЕС, Унгария.

Това ще бъде първият завод на фирмата за леки автомобили в Европа и се очаква да създаде хиляди работни места. В четвъртък BYD откри завод за електромобили в Тайланд - първият й завод в Югоизточна Азия. BYD заяви, че заводът ще има годишен капацитет от 150 000 автомобила и се очаква да създаде 10 000 работни места.
Компанията също така заяви, че планира да построи производствен завод в Мексико.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ