Автомобили

Колите на Tesla с автопилот са на крачка от изтегляне след катастрофи

Колите на Tesla с автопилот са на крачка от изтегляне след катастрофи

Колите на Tesla с автопилот са на крачка от изтегляне след катастрофи

Автомобилите Tesla с частично автоматизирани системи за шофиране са с една стъпка по-близо до изтеглянето им от пазара, след като САЩ увеличиха разследването на серия от сблъсъци с паркирани автомобили за спешна помощ или камиони с предупредителни знаци, съобщи Асошиейтед прес. 

Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (НАБДП) заяви вчера, че повишава нивото на проучването на Tesla  до инженерен анализ, което е още един знак за засилен контрол върху производителя на електромобили и автоматизирани системи, които изпълняват поне някои задачи, свързани с шофирането. 

Документите, публикувани в четвъртък от агенцията, повдигат някои сериозни въпроси относно системата автопилот на Tesla. Агенцията установи, че тя се използва в области, в които възможностите ѝ са ограничени, и че много водачи не предприемат действия за избягване на катастрофи въпреки предупрежденията от автомобила. 

Проверката вече обхваща 830 000 автомобила - почти всички, които производителят от Остин, Тексас, е продал в САЩ от 2014 г. насам.

НАБДП съобщи, че е установила 16 катастрофи в автомобили за спешна помощ и камиони с предупредителни знаци, причинили 15 наранявания и един смъртен случай.

Разследващите ще оценят допълнителни данни, експлоатационните характеристики на автомобила и ще "изследват степента, в която автопилотът и свързаните с него системи на Tesla могат да засилят рисковете за безопасността, свързани с човешкия фактор или поведението, като подкопаят ефективността на надзора от страна на водача", заявиха от агенцията.

Инженерният анализ е последният етап от едно разследване и в повечето случаи НАБДП решава в рамките на една година дали трябва да има изтегляне на автомобилите от пазара или проверката да бъде прекратена.