Автомобили

Водещ инвеститор в Tesla призова за обратно изкупуване на акции за 15 млрд. долара

Водещ инвеститор в Tesla призова за обратно изкупуване на акции за 15 млрд. долара

Водещ инвеститор в Tesla призова за обратно изкупуване на акции за 15 млрд. долара

Базираният в Сингапур милиардер Лео Когуан, който твърди, че е третият по големина индивидуален акционер в Tesla, призовава производителя на електрически автомобили да обяви обратно изкупуване на акции на стойност 15 милиарда долара, тъй като цената на книжата на фирмата продължава да пада, предаде Си Ен Би Си.

В коментар в Twitter до старшия директор на Tesla за връзки с инвеститорите Мартин Виеча, Когуан написа, че компанията трябва незабавно да обяви, че планира да изкупи обратно свои акции на стойност 5 млрд. долара тази година и 10 милиарда долара през следващата.

Той добави, че Tesla трябва да използва свободния си паричен поток за финансиране на обратното изкупуване и че не трябва да пипа на съществуващите си парични резерви от 18 милиарда долара. Tesla не отговори веднага на искането на Си Ен Би Си за коментар.

Акциите на компанията на Илон Мъск поевтиняха с повече от 6% в сряда на фона на широка разпродажба на пазара, като от началото на годината те са загубили и 30% от стойността си.

Обратните изкупувания на акции достигнаха рекордните 850 милиарда долара през 2021 г. Тогава най-много свои акции купи Apple, следвана от от Alphabet и след това Meta. Миналият месец Alphabet обратно изкупуване на акции за още 70 милиарда долара.

Според информация на „Форбс“ от октомври, Когуане започнал да инвестира сериозно в Tesla в началото на пандемията от коронавирус и е натрупал милиарди от дългите си позиции в компанията. Според информацията той е инвестирал всичкия си капитал в Tesla, след като е продал акциите си във фирми като Baidu, Nvidia, China Mobile и Nio.

„Смятах себе си за фен на Илон. Бих казал, че той е единственият човек, когото наистина уважавам на Земята“ , заявил Когуан миналата година.

В момента Мъск е в центъра на сделка за придобиване на Twitter за 44 млрд. долара. Миналата седмица той постави сделката „на пауза“, докато не бъдат потвърдени изчисленията, че фалшивите профили и спамът в социалната мрежа действително представляват по-малко от 5% от потребителите.

Според анализатори на Jefferies Мъск изглежда опитва да намали цената на споразумението поради неотдавнашната разпродажба на пазара.

„Последните коментари на Илон Мъск предполагат, че той се опитва да договори по-ниска цена“, казват анализаторите.

„Вярваме, че Мъск използва разследването си за процента на фалшиви акаунти в Twiiter като извинение да плати по малко от договорените 54,20 долара на акция. От началото на годината Nasdaq се е понижил с 25%, като Мъск осъзнава, че може да е надплаща за актива“, добавят те.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ