Tesla – компанията, за която Уолстрийт не може да постигне консенсус

Tesla – компанията, за която Уолстрийт не може да постигне консенсус

Днес, повече от всякога, американският производител на електрически автомобили Tesla изглежда като една зряла компания. Тя регистрира 11 последователни тримесечия на печалба и поддържа амбициозни производствени цели. Въпреки това анализаторите от Уолстрийт са на коренно различни мнения за посоката, в която вървят акциите на компанията на Илон Мъск, пише Блумбърг.

Ценовият таргет на акциите – прогнозата за тяхната стойност след 12 месеца, варира от 250 до 1620 долара, показват данни, събрани от Блумбърг. Това е най-голямата разлика между най-ниската и най-високата прогнозна стойност за акциите на която и да е компания от индекса S&P 500. Акциите на Tesla завършиха търговията в петък при равнище от 769,59 долара.

„Трудно е да се оцени Tesla, тъй като някой гледат на нея като на технологична компания, която има позиции на различни пазари: автономни превозни средства, електрически коли, роботика и енергетика“, коментира Джийн Мюнстър, бивш анализатор на технологичния сектор, който сега е партньор във .

„Други я разглеждат като поредната автомобилна компания. Мнението ви за нея зависи от това в кой от тези два лагера попадате“, добави той.

Анализаторите обикновено имат сходни прогнози за компаниите от S&P 500, както за тяхното бъдеще, така и за цените на акциите им. Само в около 1% от случаите най-високият целеви таргет е повече от три пъти по-висок от най-ниския. При Tesla прогнозата на най-големите оптимисти е 6,5% по-висока от тази на песимистите.

Публичните прояви на Мъск и безспорно привлекателните автомобили на компанията помогнаха за привличането на инвестиции в Tesla. Това обаче не е от помощ за анализаторите, които гадаят каква ще бъде цената на акциите на компанията през следващите години.

„Поглеждайки към втората половина на това десетилетие и след нея, все още е трудно да се предскаже как ще изглеждат дългосрочните продажби и растежа“, каза Гарет Нелсън, анализатор в CFRA Research. Той очаква акциите да се покачат до $1350 през следващата година.

Настоящата пазарна оценка на Теsla е 58 пъти по-голяма от очакваната печалба на компанията за следващата година. При другите водещи автомобилни компании пазарната стойност е не повече от 10 пъти по-голяма от печалбата.

Дори и да приемем, че Tesla е по-скоро технологична компания, а не традиционен автомобилостроител, нейните акции пак изглеждат скъпи. Съотношението цена/печалба при Tesla е по-високо от всички т.нар FAANG акции (Facebook, Apple, Amazon, Netflix и Google), които се радват на сходна репутация, бърз растеж и лоялни поддръжници.

„Очакванията за бъдещи продажби на автомобили, които са заложени в цената на акциите на Tesla, винаги са били налудничави“, каза Дейвид Трейнър, главен изпълнителен директор на New Constructs.

Привържениците на Tesla обаче могат да се похвалят с редица добри резултати. Акциите на Tesla нараснаха с повече от 22 000%, откакто компанията стана публична през 2010 г., давайки на инвеститорите годишна възвръщаемост от 58%. За същият период S&P 500 може да се похвали със възвращаемост от 15%.

Икономическата и политическата среда също не успява да помрачи ентусиазма на инвеститорите за акциите на Tesla. Само миналият месец Ark Investment Management на Кати Ууд повиши ценовия си таргет за книжата на компанията на Мъск, като сега прогнозира те да се повишат повече от четири пъти до 4600 долара до 2026 г.

Важна роля за високата цена на акциите играе и популярността на Мъск. Главният изпълнителен директор на компанията има множество последователи сред инвеститорите на дребно – фактор, който трудно може да бъде оценен в свята цялост.

„Почти няма други публични личности, които да привличат вниманието на инвеститорите на дребно повече от Илон Мъск“, каза Робърт Шайн, главен инвестиционен директор в Blanke Schein Wealth Management.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ