Мъск обеща Tesla да започне производство на евтин електромобил до началото на 2025 г.

Мъск обеща  Tesla да започне производство на евтин електромобил до началото на 2025 г.

Мъск обеща Tesla да започне производство на евтин електромобил до началото на 2025 г.

Tesla  отчете 9% спад в приходите за първото тримесечие, което е най-големият спад от 2012 г. насам, и не успя да отговори на прогнозите на анализаторите, тъй като компанията за електрически превозни средства изпитва ефекта от продължаващото намаляване на цените. Акциите на компанията скочиха в продължителната търговия, след като главният изпълнителен директор Елон Мъск заяви пред инвеститорите, че производството на нови достъпни модели електрически превозни средства може да започне по-рано от очакваното, съобщи CNBC.

Спадът на продажбите е дори по-рязък от последния спад на компанията през 2020 г., който се дължеше на нарушеното производство по време на пандемията Ковида-19. През първите три месеца на 2024 г. приходите на Tesla от автомобилна индустрия намаляха с 13% на годишна база до 17,38 млрд. долара.

По време на разговора Мъск заяви, че компанията планира да започне производството на нови модели "в началото на 2025 г., ако не и в края на тази година", след като преди това очакваше да започне през втората половина на 2025 г. Мъск също така изтъкна инвестициите на Tesla в инфраструктура за изкуствен интелект и заяви, че компанията води преговори с "един голям автомобилен производител" за лицензиране на своята система за подпомагане на водача, която в САЩ се продава като опция за пълно самоуправление или FSD.

Ръстът на продажбите на електромобили се забавя, а Tesla и основните ѝ конкуренти намаляват цените на електромобилите, за да стимулират търсенето. Брутната печалба на Tesla спадна с 18% през първото тримесечие, отчасти поради намаляването на цените през тази година.

След като обсъди оперативните предизвикателства през първото тримесечие, включително прекъсванията на веригата за доставки в Червено море, Мъск заяви по време на разговора: "Смятаме, че второто тримесечие ще бъде много по-добро".

Tesla заяви, че общите продажби включват приходите от по-ранни продажби на опцията FSD. Пускането на функцията, наречена Autopark, в Северна Америка позволи на компанията да признае отсрочените приходи.

Крис Редл, автомобилен анализатор в Siena Capital, смята, че през тримесечието Tesla е признала до 700 млн. долара отсрочени приходи от FSD. Това е приблизително 4,3% от приходите на Tesla от автомобилна индустрия след изключване на регулаторните кредити.

Този месец Tesla започна мащабно преструктуриране, като двама изпълнителни директори - Дрю Балино и Рохан Пател - подадоха оставки. Миналата седмица Мъск съобщи в меморандум за цялата компания, че автомобилният производител съкращава повече от 10% от глобалната си работна сила.

Капиталовите разходи нараснаха до 2,77 млрд. долара, което е с 34% повече в сравнение с предходната година.

Свободният паричен поток стана отрицателен през тримесечието, като компанията отчете дефицит от 2,53 млрд. долара. Преди година Tesla отчете свободен паричен поток в размер на 441 млн. долара, като през четвъртото тримесечие той достигна 2,06 млрд. долара. Tesla обяснява отрицателната цифра с натрупването на запаси на стойност 2,7 млрд. долара и капиталови разходи за "инфраструктура на изкуствения интелект" в размер на 1 млрд. долара.

Приходите на енергийното подразделение на Tesla са се увеличили със 7% до 1,64 млрд. долара, а приходите от услуги и други дейности са нараснали с 25% до 2,29 млрд. долара в сравнение със същия период на миналата година.

По време на разговора за приходите Мъск беше попитан дали има намерение да напусне Tesla, като се имат предвид многото му работни места, включително ръководството на SpaceX, контролирането на X (бившия Twitter) и управлението на други бизнеси.

Мъск не даде отговор, но заяви, че прекарва по-голямата част от времето си на работа, рядко си взема отпуск дори в неделя следобед и ще работи, за да се увери, че Tesla е "много просперираща".

В края на разговора Мартин Виеча, вицепрезидент за връзки с инвеститорите на Tesla, заяви, че след няколко месеца напуска компанията след седем години. Мъск му благодари.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ