Автомобили

Nissan представи нова стратегия за бизнес развитие до 2030 г.

Nissan представи нова стратегия за бизнес развитие до 2030 г.

Японският автомобилен производител Nissan Motor представи новата си стратегия за бизнес развитие Nissan Ambition 2030. Тя включва големи инвестиции в технологиите за електрически превозни средства през настоящото десетилетие, предава ТАСС, позовавайки се на изявление от компанията. 

"С Nissan Ambition 2030 навлизаме в нова ера на електрификация, ще усъвършенстваме технологиите за намаляване на въглеродните емисии и ще отворим нови бизнес възможности. Искаме да направим Nissan стабилна компания, от която клиентите и обществото наистина се нуждаят", каза главният изпълнителен директор Макото Учида. 

По-специално, през следващите пет години концернът ще похарчи около 2 трилиона йени (17,6 милиарда долара) за внедряване на различни технически иновации и създаване на обширна линия от 23 нови модела, включително 15 електрически превозни средства и осем хибрида.

До 2028 г. компанията очаква да пусне на пазара превозни средства, оборудвани с най-новите твърдотелни батерии с голям капацитет, които имат редица предимства пред литиево-йонните. 

Чрез нова стратегия японската компания възнамерява да увеличи продажбите на електрически превозни средства и хибриди на ключови световни пазари до 2026 г. В Европа тази цифра трябва да бъде 75% от общия обем на продадените автомобили, в Япония - 55%, в Китай - 40%. В Съединените щати концернът очаква да постигне ниво, подобно на Китай, едва до 2030 г. Освен това, чрез развитието на технологиите, Nissan планира да постигне въглеродна неутралност в производството си в световен мащаб до 2050 г. 

Японските автомобилни производители напоследък се фокусират върху развитието на технологии с нулеви емисии. Така водещият автомобилен концерн Toyota Motor преди това си постави за цел да продава в Европа само автомобили с електрически и хибридни двигатели до 2030 г. В Китай той иска да постигне такива показатели до 2035 г. 

В края на миналата година японското правителство одобри нов план за намаляване на емисиите на парникови газове, който наред с други неща си поставя за цел постепенно да бъде прекратено производството на изцяло бензинови и дизелови автомобили в полза на хибриди и електрически превозни средства до средата на 2030-те години. Документът обхваща общо 14 области, като жилищните разпоредби и развитието на водородната енергия. Според оценка на японското правителство приетата стратегия за развитие трябва в крайна сметка да стимулира икономиката на страната и да създаде икономически ефект от почти 900 милиарда долара до 2030 г. и над 1,8 трилиона долара през следващите 20 години. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ