Nissan ще инвестира 600 млн. евро в подразделение на Renault за електромобили

Nissan ще инвестира 600 млн. евро в подразделение на Renault за електромобили

Renault Group и Nissan Motor одобриха споразумения по ключови точки, договорени през февруари 2023 г., включително сътрудничество в производството на електрически автомобили и ребалансиране на кръстосаното акционерно участие, се казва в съвместно прессъобщение на компаниите.

Така Nissan ще стане стратегически инвеститор в Ampere, европейското подразделение на Renault за електромобили, което се планира да бъде отделено в отделна компания. Планира се японската компания да  инвестира до 600 млн. евро в Ampere и да получи място в борда на директорите на компанията.

Nissan и Renault обмислят и стартирането на нови проекти в Латинска Америка, Индия и Европа, се казва в прессъобщението. През февруари партньорите обявиха намерението си да работят заедно по проекти за разработване на автомобили в Индия.

Компаниите също така заявиха, че са официализирали ребалансирането на кръстосаното акционерно участие, договорено през февруари, и са сключили нови споразумения, регулиращи алианса.

По-рано компаниите се бяха договорили, че всяка от тях ще притежава по 15 % от акциите на другата. По този начин Renault, която притежава 43,3% от Nissan, ще прехвърли 28,4% от акциите на японската компания на френски тръст, като правото на глас на тези ценни книжа ще бъде неутрално.

Renault ще продължи да получава дивиденти от тези акции до момента на продажбата им, се отбелязва в прессъобщението. Тръстът ще може да продаде акциите на Nissan по указание на Renault, ако френската компания сметне за необходимо.

Партньорите очакват одобрените планове да бъдат напълно реализирани през четвъртото тримесечие на 2023 г.
Алиансът Renault-Nissan беше създаден през 1999 г., а японската компания Mitsubishi се присъединява към него през 2016 г. Заедно трите компании произвеждат повече от 10% от всички автомобили в света.

От време на време между партньорите е имало напрежение, което се засили след ареста на бившия президент на алианса Карлос Гон. Освен това Nissan изрази загриженост относно нарастващия дял на френското правителство в Renault, чрез който властите биха могли да влияят върху решенията в японската компания.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ