Обвиниха Мистър Бийн за слабите продажби на електромобили във Великобритания

Обвиниха  Мистър Бийн за слабите продажби на електромобили във Великобритания

Обвиниха Мистър Бийн за слабите продажби на електромобили във Великобритания

Британският актьор Роуън Аткинсън, известен от участието си във филмовата поредица "Мистър Бийн", е обвинен, че "уврежда" репутацията на електрическите превозни средства (EV) и допринася за слабите продажби, съобщи Sky news.

Знаменитият актьор  беше споменат в Камарата на лордовете във вторник по време на заседанието на комисията по околната среда и изменението на климата. Мозъчният тръст Thinktank Green Alliance представи своите виждания за основните пречки, пред които е изправено правителството в опита си да спре постепенно бензиновите и дизеловите автомобили преди 2035 г., и каза, че коментар на филмовата звезда публикуван през юни 2023 г., е вреден за каузата.

„Една от най-вредните статии беше коментар, написан от Роуън Аткинсън в The Guardian, който беше категорично развенчан. За съжаление проверките на фактите никога не достигат до същата широчина на аудиторията като първоначалното невярно твърдение, което подчертава необходимостта да се осигурят високи редакционни стандарти около прехода към нулева мрежа.“, посочва групата за натиск Thinktank Green.

Коментарът на 69-годишния актьор беше озаглавен: „Обичам електрическите превозни средства – и ги приех рано. Но все повече се чувствам измамен“. Аткинсън пише още, че електромобилите са „малко бездушни“ и критикува използването на техните литиево-йонни батерии.

Той предложи решения като шофьорите да държат една и съща кола за по-дълги периоди от време и повишеното използване на синтетично гориво би отменило нуждата от електромобили, като каза: „Все по-често чувствам, че нашият меден месец с електрически автомобили е към своя край и в това няма лошо."

Актьорът, който описва себе си като "любител на автомобили", завършил електротехника и електронно инженерство, каза, че е посъветвал приятелите си да "се въздържат" от електромобилите, освен ако нямат старо дизелово превозно средство.

The Guardian публикува отговор на следващата седмица от Саймън Еванс, заместник-редактор и старши редактор по политиката на сайта за климатични новини Carbon Brief, който искаше да развенчае твърденията на Аткинсън.

Евънс написа: „Най-голямата грешка на Аткинсън е неуспехът му да признае, че електрическите превозни средства вече предлагат значителни глобални ползи за околната среда в сравнение с автомобилите с двигател с вътрешно горене.“

Възгледите на Роуън Аткинсън бяха използвани, за да се направи по-широка точка за "подвеждащите" доклади, спиращи продажбите на EV. Други предизвикателства, подчертани по време на заседанието на комисията, включват недостатъчен брой точки за зареждане, по-високи цени на електромобилите и „липса на ясни и последователни съобщения от страна на правителството“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ