Производители: Новите коли ще поскъпнат средно с 2000 евро, ако се въведе стандарт Евро 7

Производители: Новите коли ще поскъпнат средно с 2000 евро, ако се въведе стандарт Евро 7

Предложението за въвеждане на стандарт Евро 7 ще доведе до средно 2000 евро увеличение на цената на нов автомобил, сочат изчисления на Асоциацията на европейските производители на автомобили.

На практика, това означава, че много хора ще бъдат принудени да удължат живота на старите си коли, което има обратен ефект върху околната среда и климата, предупреждават от асоциацията. 

„Европа и нейната автомобилна индустрия са в повратна точка. Предизвикателствата са огромни, както и натискът върху автомобилната индустрия.“, заяви по време на изслушване в Европарламента днес  президентът на ACEA и главен изпълнителен директор на Renault Group Лука де Мео.

Изявлението на Лука де Мео идва преди преди срещата на върха в Европейския съвет в четвъртък и петък, на която лидерите на общността ще обсъдят всички проблеми с представители на АСЕА.

Припомняме, че предложеният регламент Евро 7, за който страните от ЕС ще преговарят тази година, предвижда затягане на ограниченията върху отделяните от леките коли емисии на изгорели газове, включително азотен оксид.

„Неотдавнашното предложение за Евро 7 е отличен пример за регламент, който ще добави сложност и несигурност към ключови решения и инвестиции на европейските производители на превозни средства, без да донесе ползите за околната среда, които твърди, че предоставя“, коментира  междувременно генералният директор на ACEA Сигрид де Врис .

Стандартът Euro 6, който е в сила днес, заедно с увеличаването на електрическите превозни средства, има потенциала да осигури 80% намаление на емисиите на NOx до 2035 г. в сравнение с 2020 г. Предложението за  Euro 7 ще донесе най-много 4 допълнителни точки за автомобилите и 2 допълнителни точки за камиони. Това незначително въздействие би имало висока цена, изчисляват още от ACEA.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ