Renault намалява значително дела си в Nissan

Renault намалява значително дела си в Nissan

Renault намалява значително дела си в Nissan

Автомобилните гиганти Renault и Nissan се споразумяха в понеделник да преструктурират своя десетилетен съюз, предаде Си Ен Би Си.

Renault ще прехвърли свой дял в Nissan, равняващ се на 28,4% от акциите, във френски тръст, съобщиха компаниите.

Правата на глас в тръста ще бъдат „„неутрализирани“ за повечето решения, но икономическите права (дивиденти и постъпления от продажбата на акции) все още ще са изцяло от полза за Renault, докато тези акции не бъдат продадени“, според съобщението от понеделник.

Renault ще инструктира попечителя да продаде тези акции, ако е „търговски разумно“ и като част от „координиран и организиран процес“.

Сделката все още очаква одобрение от борда на директорите, но ще доведе до намаляване на дяловото участие на Renault в Nissan от около 43% на 15%. Така делът на Renault в японската компания ще бъде изравнен с дела на Nissan във френския му съюзник.

И двете компании ще могат „свободно да упражняват правата на глас, свързани с техните 15% преки дялови участия“, съобщиха компаниите.

Производителите на автомобили се съюзиха през март 1999 г. Днешното споразумение идва след месеци на интензивни дискусии.

Като част от споразумението Nissan ще инвестира в Ampere, подразделението на Renault за електрически превозни средства, като двете компании ще започнат „оперативни проекти за генериране на висока стойност“ в Латинска Америка, Индия и Европа.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ