Автомобили

Sony и Honda правят съвместно предприятие за продажба на електромобили 

Sony и Honda правят съвместно предприятие за продажба на електромобили 

Sony и Honda правят съвместно предприятие за продажба на електромобили 

Sony и Honda Motor постигнаха договореност за съвместно предприятие, което ще започне да продава електрически автомобили през 2025 г., предава Ройтерс

Honda, подобно на по-големия съперник Toyota Motor, преминава по-бавно към електрически превозни средства от световните производители на автомобили и е под натиск от инвеститорите да произвеждат автомобили, които не съдържат въглерод и са оборудвани с по-нови технологии, като например функции за самостоятелно шофиране.

Производителят на автомобили Honda, който предлага само един електромобил заяви, че планира да пусне 30 модела електрически превозни средства и да произвежда около 2 милиона електромобили годишно до 2030 г.

Към съвместното предприятие, обявено за първи път през март и наречено Sony Honda Mobility, Honda ще донесе своя опит в изграждането и продажбата на автомобили, а Sony ще добави своя софтуер и технологии, се казва в изявление на компаниите.

Всяка компания ще инвестира 5 милиарда йени (37,52 милиона долара) в съвместното предприятие.

Ясухиде Мизуно, старши изпълнителен директор на Honda, ще бъде председател и главен изпълнителен директор на съвместното предприятие, а Изуми Каваниши, изпълнителен вицепрезидент в Sony, ще е президент и главен оперативен директор.

Honda, производител на популярни модели като Accord и Civic, се справя с намалени маржове, тъй като разходите за суровини се повишиха и глобалният спад на чипове вреди на производството.

По-рано тази година компанията заяви, че ще разработи серия от по-евтини електромобили с General Motors, базирана на нова съвместна платформа, разширявайки плановете GM да започне производството на два електрически SUV (автомобили с повишена проходимост, бел. ред.) за Honda, започвайки през 2024 г. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ