Стачка затвори най-големия завод на Ford

Стачка затвори най-големия завод на Ford

Стачка затвори най-големия завод на Ford

Синдикатът на Обединените автомобилни работници (UAW) разшири текущата си стачка, като затваряйки най-големия завод на Ford, предаде Би Би Си

От UAW събщиха, че 8700 работници са напуснали завода за пикапи в Кентъки в отговор на отказа на Ford да продължи преговорите за постигане на споразумение.

Това е рязка ескалация на стачката срещу ръководствата на Ford, General Motors и Stellantis, която започна миналия месец.

UAW оказва натиск върху производителите на автомобили да предоставят по-високи заплати и да направят други подобрения в новите трудови договори.

Това е първата стачка в 88-годишната история на синдиката, която е насочена едновременно към трите американски автомобилни гиганта, за които работят общо повече от 140 000 членове на UAW.

С разширяването на стачните действия, с които се спря производството на доходоносни пикапи, около една пета от автомобилните работници вече стачкуват.

В изявление Ford нарече последния ход на UAW „крайно безотговорен“.

Заводът за камиони на Ford в Кентъки генерира 25 млрд. долара годишни приходи, което представлява една шеста от глобалните приходи на компанията от автомобили.

Този ход е и предупреждение за General Motors и Stellantis, които продължават преговорите с UAW.

Преди две седмици президентът на САЩ Джо Байдън стана първият действащ президент на САЩ, който посети на място стачкуващите работници в автомобилния сектор в Мичиган и изрази подкрепа за тях, кат каза, че те „заслужават“ повишения и други отстъпки, които търсят.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ