Stellantis ще предложи доброволни съкращения на половината от служителите си в САЩ

Stellantis ще предложи доброволни съкращения на половината от служителите си в САЩ

Stellantis ще предложи доброволни съкращения на половината от служителите си в САЩ

Европейският автомобилен концерн Stellantis  възнамерява да предложи на половината от служителите с "бели якички" в САЩ възможността за доброволно напускане с изплащане на обезщетение, съобщава CNBC.

Това ще бъде предложено на 6400 от общо 12 700 служители, които не са членове на профсъюзи и са работили в компанията поне 5 години. Срокът на офертата изтича на 8 декември.

"На фона на предизвикателните пазарни условия за автомобилната индустрия в САЩ, Stellantis предприема необходимите стъпки, за да защити компанията и нашите операции", се казва в имейл на компанията, получен от CNBC. - Stellantis ще предложи на служителите, които не са членове на профсъюзи и желаят да подадат оставка или да се пенсионират, възможности за доброволно прекратяване на трудовите правоотношения с благоприятни компенсационни обезщетения."

Говорител на Stellantis отказа искане за коментар относно общия брой на планираните съкращения или размера на средствата, които компанията очаква да спести по този начин. Тя също така отказа да коментира дали автомобилният производител ще пристъпи към принудителни съкращения, ако много служители не се съгласят да напуснат доброволно.

В края на октомври автомобилният производител постигна предварително споразумение с Обединените автомобилни работници (UAW). Това сложи край на стачката на повече от 14 000 работници в заводите на Stellantis и дистрибуторските центрове на компанията в цялата страна. Споразумението предвижда средно 25-процентно увеличение на заплатите на работниците за четиригодишния срок на договора, както и подобрения в редица други срокове и условия.

Stellantis беше създадена в началото на 2021 г. чрез сливането на италианско-американската Fiat Chrysler Automobiles NV и френската PSA Group.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ