Tesla намали цените на колите в Китай за втори път в рамките на 3 месеца

Tesla намали цените на колите в Китай за втори път в рамките на 3 месеца

Tesla намали цените на колите в Китай за втори път в рамките на 3 месеца

Tesla намали цените на автомобилите в Китай за втори път за по-малко от три месеца в петък, подклаждайки ценова война на фона на помрачаваща се перспектива за търсене на най-големия автомобилен пазар в света, предава Ройтерс

Последното намаление, заедно с намалението през октомври, както и различни стимули, които възлизат на до 10 000 юана, предоставени на китайски купувачи през последните три месеца, означават 13% до 24% намаление на цените на Tesla от септември, сочат изчисленията на Ройтерс.

В петък американският производител на електрически превозни средства (EV) намали цените за всички версии на своите автомобили Model 3 и Model Y в Китай с между 6% и 13,5%, според изчисления на Reuters, базирани на цените, показани на неговия уебсайт. Началната цена за Model 3, например, беше намалена на 229 900 юана ($33 427) от 265 900 юана. Компанията намали цените в Япония в същия ден.

"Коригирането на цените на Tesla е подкрепено от безброй инженерни иновации. Те отговарят на призива на правителството за насърчаване на икономическото развитие и насърчаване на потреблението", заяви Грейс Тао, вицепрезидент на Tesla, отговарящ за външните комуникации в Китай, в своя акаунт в социалните медии Weibo в петък. 

Намаленията на цените идват, след като декемврийските доставки на произведените в Китай автомобили на Tesla достигнаха най-ниските си стойности от пет месеца, а също и само дни след като Пекин прекрати програма за субсидиране, която помогна за изграждането на най-големия пазар на електромобили в света. Намаляването на търсенето принуди Tesla и нейните конкуренти да поемат тежестта на това решение.

Model 3 и Y са единствените модели, които Tesla доставя в Китай, въпреки че в петък обяви цените за Model S и Model X в Китай.

Китайските цени на автомобилите Model 3 и Model Y сега са с 24% до 32% по-ниски от тези в Съединените щати, най-големият пазар на Tesla, показват изчисления на Ройтерс, поради причини, включително различни разходи за материали и труд.

Tesla също намали цените на автомобилите Model 3 и Model Y с около 10% всеки в Япония, за първи път от 2021 г. насам. Цената за версията със задно задвижване на Model 3 сега е 5,369 милиона йени ($40 091), надолу от 5,964 милиона йени.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ