Tesla ще строи нов завод в Мексико

Tesla ще строи нов завод в Мексико

Tesla ще строи нов завод в Мексико

Tesla планира да построи нов завод в Мексико, присъединявайки се към редица други автомобилостроители, които увеличават присъствието си на юг от границата със САЩ, пише Би Би Си.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор каза, че заводът за фирмата за електрически автомобили ще бъде в Монтерей, като градът е на около три часа път с кола от Тексас.

Очаква се Tesla да сподели повече в презентацията пред инвеститори по-късно днес.

Преди това Мексико изрази опасения за това как търсенето на вода от фабриката може да се отрази на региона.

Но Лопес Обрадор каза, че е получил увереният от шефа на Tesla Илон Мъск, които са помогнали за облекчаване на тези притеснения.

„Това ще представлява значителна инвестиция и ще донесе много, много работни места“, каза  Лопес Обрадор на пресконференция във вторник.

В Законът за намаляване на инфлацията президентът на САЩ Джо Байдън наблегна на осигуряването на субсидии за произведените в Америка автомобили, но законът предвиждат изключения за Канада и Мексико, чиято роля в производството на автомобили нараства, тъй като американските фирми търсят локации извън страната, за да намалят разходите.

Това ще бъде третата фабрика на Tesla извън САЩ, след като фирмата отвори заводи в Китай и Германия през последните години.

Ройтерс съобщи, че най-новият завод на Tesla представлява първоначална инвестиция от 1 млрд. долара, която може да нарасне до 10 млрд. долара с течение на времето.

Марта Делгадо, заместник-министър на външните работи на Мексико, каза пред Milenio Television, че инвестицията е на стойност „над 5 млрд. долара“ и че фабриката ще произвежда около един млн. превозни средства годишно.

Друг неназован мексикански служител каза на Ройтерс, че заводът ще бъде „гигафабрика“ на Tesla, която ще произвежда превозни средства, включително камиони и спортни автомобили.

Компанията не е отговорила на искане за коментар от Би Би Си.

Tesla, подобно на други производители на автомобили, очаква, че покупките на електрически автомобили ще нараснат бързо през следващите години, тъй като шофьорите се обръщат към по-екологични видове транспорт.

Потвърждението на плановете на Tesla идва само няколко седмици след като BMW заяви, че ще инвестира във фабрика в Мексико. Ford също произвежда своя електрически SUV в страната.

General Motors обяви плановете си да построи завод за електрически автомобили в Мексико миналата година, което накара профсъюза на United Auto Workers да определи решението като „шамар в лицето“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ