Автомобили

Toyota е номер 1 по продажби на коли в света

Toyota е номер 1 по продажби на коли в света

Toyota Motor Co. обяви днес, че продажбите на превозните ѝ средства са нараснали с 10,1% миналата година, което прави японската компания най-големия производител на автомобили в света за втора поредна година и ѝ помага да изпревари още повече най-близкия си конкурент – Volkswagen, пише „Ройтерс“.

Автомобилният производител заяви, че е продал 10,5 млн. превозни средства през 2021 г., включително от филиалите Daihatsu Motors и Hino Motors. На този фон за същия период Volkswagen е доставила 8,9 млн. коли, с 5% по-малко в сравнение с 2020 г., и записа най-ниските данни за продажби от 10 години насам.

Индустрията бе принудена да намали производството на автомобили заради недостига на полупроводници, възникнал в резултат на нарушените заради пандемията вериги за доставки, засилвайки конкуренцията за важния компонент сред производителите на потребителски електронни устройства.

Японската компания се справи в пандемията по-добре от повечето марки, защото нейният вътрешен пазар, Япония и части от Азия, бе по-малко засегнат в сравнение с Европа.

Toyota, която ще публикува печалбите си за третото тримесечие на 9 февруари, заяви, че е вероятно да не достигне целта за производство на 9 млн. превозни средства през бизнес годината, която приключва на 31 март, поради проблеми, свързани с COVID-19.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ