Автомобили

Турция одобри покупката на румънската фабрика на Ford

Турция одобри покупката на румънската фабрика на Ford

Турция одобри покупката на румънската фабрика на Ford

Властите в Турция са одобрили покупката на компанията Форд Румъния от базираната в Турция Форд Отомотив Санаи (Ford Otomotiv Sanayi или Ford Otosan), съобщава сайтът Профит.ро

Трансакцията е на стойност 575 милиона евро, към които се добавя допълнителна сума от 140 милиона евро, които ще бъдат платени в зависимост от изпълнението на условията на договора.

Новият собственик "Форд Отосан" АД е акционерно дружество, което няма мажоритарен акционер, като равни пакети от 41% притежават Форд Германия Холдинг (Ford Deutschland Holding) и турската Коч Холдинг (Koc Holding), а 18% са обявени на Истанбулската борса.

Така "Форд Отосан", най-големият производител на търговски превозни средства в Европа, поема собствеността върху фабриката на Форд в Крайова, Южна Румъния, и производствената дейност в Румъния, отбелязва изданието Економика.

Сделката беше обявена през март тази година. "Приветстваме тази възможност да укрепим партньорството си с Коч Холдинг чрез Форд Отосан и да развием заедно този джойнт-венчър. Дейността на фабриката в Крайова е успех и смятаме, че чрез опита и експертизата на Форд Отосан в електрификацията и търговските превозни средства тя може да достигне още по-високо ниво на развитие", заяви тогава президентът на Форд Европа Стюарт Раули.

Същевременно Форд съобщи, че моделът Пума, който през 2021 г. беше най-продаваният автомобил на Форд в Европа, ще получи през 2024 г. изцяло електрическа версия, която ще се произвежда в завода в Крайова.