Volkswagen очаква да задмине Tesla по продажби на електрически автомобили до 2025 г.

Volkswagen очаква да задмине Tesla по продажби на електрически автомобили до 2025 г.

Volkswagen очаква да задмине Tesla по продажби на електрически автомобили до 2025 г.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen вярва, че най-големият европейски автомобилостроител ще задмине Tesla по продажби на електрически автомобили в световен мащаб до 2025 г.

Хърбърт Дийс заяви пред Си Ен Би Си, че облекчаването на проблемите с веригата за доставки вероятно ще помогне да се създаде известна инерция за германския автомобилен гигант през следващите месеци.

„Пазарите винаги са насочени към бъдещето“, каза Дийс по време на Световния икономически форум в Давос, след като бе попитан защо инвеститорите оценяват Tesla с такава премия спрямо други традиционни производители на автомобили, сред които и Volkswagen.

„Tesla в момента е начело, когато става въпрос за електромобили, като тя вероятно е и най-дигиталната автомобилна компания, така че те имат някои предимства. Все още се стремим да бъдем в крак с тях и вероятно да ги изпреварим до 2025 г., когато става въпрос за продажби“, каза той.

По думите му Tesla е успяла да демонстрира добри резултати и висока възвръщаемост с надежден бизнес модел. Въпреки това той потвърди убеждението си, че Volkswagen скоро може да скъси разликата със световния лидер в продажбата на електрически автомобили.

Повече от две години след nначалото на пандемията на коронавирус, автомобилната индустрия продължава да изпитва трудности с подсигуряването на важни компоненти, най-вече на чипове, за да отговори на търсенето.

Очаква се недостигът на критични доставки да  ограничи растежа на продажбите на електрически превозни средства и през следващите години.

Независимо от това, Дийс смята, че на хоризонта веч се виждат и положителни знаци.Той очаква да види известно облекчение от пазара на доставки на полупроводници от средата на годината.

„Бих казал, че ще видим облекчаване на тази ситуация към средата на годината. През втората й половина, трябва да сме в по-добра форма, стига ситуацията да не се влоши“, каза Дийс.

На въпрос дали това означава, че очаква кризата с полупроводниците да приключи през втората половина на годината, Диес отговори: „Не бих казал, че ще свърши, но виждаме много подобрена ситуация. Мисля, че веригите за доставки отново влизат в ред“, добави той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ