Volkswagen ще разчита на китайски компании за разработването на нови модели за местния пазар

Volkswagen ще разчита на китайски компании за разработването на нови модели за местния пазар

Volkswagen ще разчита на китайски компании за разработването на нови модели за местния пазар

Германският автомобилен гигант Volkswagen съобщи, че е подписал споразумение за съвместна разработка на две нови електрически превозни средства за Китай с местния производител на електромобили Xpeng, предаде Си Ен Би Си.

Като част от сделката Volkswagen ще инвестира около 700 млн. долара в Xpeng, които ще се равняват на 4,99% дял в компанията.

Търгуваните в САЩ акции на Xpeng приключиха сесията в сряда с ръст от над 26% след съобщаването на новината.

Съгласно сделката Volkswagen и Xpeng ще разработят два електрически модела с батерии, базирани на платформата, използвана електрическия кросоувър G9 на Xpeng.

В отделно изявление, потвърждаващо сделката, Xpeng каза, че двете нови превозни средства също ще включват софтуера на компанията за подпомагане на водача.

Новите електромобили, които ще бъдат брандирани като VW и ще се продават само в Китай, се очаква да бъдат пуснати на пазара през 2026 г.

Volkswagen плаща 15 долара за търгувана в САЩ акция за своя дял в Xpeng и ще получи място в борда на директорите на производителя на EV,.

Volkswagen също потвърди, че неговият филиал Audi е подписал отделна сделка с дългогодишния си китайски партньор - базираната в Шанхай SAIC Motor, за съвместно разработване на нови електромобили с марката Audi за китайския пазар. Планът е да се разработят нови електромобили в сегменти, в които Audi в момента не влиза в Китай, каза компанията.

„Ние използваме силните страни на Volkswagen и нашите партньори, за да създадем синергии и пуснем допълнителни продукти на пазара по-бързо“, каза Ралф Брандщетер, шеф на Volkswagen за Китай. „По този начин ние се фокусираме върху специфичните нужди на нашите клиенти в Китай. В същото време искаме значително да оптимизираме разходите за разработка и доставка“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ