Маркетинг

Реклама

|

ПР и събития

|

12-годишно момче от Лондон спечели 290 000 паунда от дигитални иконки

12-годишно момче от Лондон спечели 290 000 паунда от дигитални иконки

12-годишният Бенямин Ахмед от Лондон е спечелил 290 000 паунда от серия дигитални иконки, които продавал под формата на „незаменими токени“ – NFT (non-fungable tokens), предаде Би Би Си.

На иконките е изобразен кит в различни цветове. Серията иконки се казва „Странни китове“ (Weird Whales). В колекцията му има 4 основни вида китове - нормално, зомби, извънземно и маймунесто, на които Бенямин чрез програмен код е създал автоматично 3350 уникални вариации. Всяка от тези вариации се продава отделно като дигитално изкуство. Това става чрез NFT – което е вид „умен договор“ под криптовалутата етериум – с който се дава възможност дадено дигитално изкуство да бъде регистрирано като уникално и да се продава, без това задължително да означава, че новият му собственик държи авторските права над него.

Бенямин държи печалбите си под формата на етериум – което е втората най-популярна криптовалута и през която минават транзакциите за плащанията. Интересното в случая е, че Бенямин никога не е имал традиционна банкова сметка с „фиатни“ пари в нея. Сегашната стойност на неговата сметка в етериум може да се повиши или да се понижи в зависимост от курса, при който етериум се разменя за долар. В последния 1 месец цената на етериум се повиши с над 45%.

„Моят съвет към другите деца е да не се опитват да се занимават с компютърен код, ако не им е интересно. Ако са добри в танцуването – нека да танцуват, ако са добри в готвенето – нека се занимават с готвене, но трябва да намерят онова, което ги прави щастливи“, съветва Бенямин.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ