44% от испанските предприемачи очакват спад на бизнеса им през 2021-а

44% от испанските предприемачи очакват спад на бизнеса им през 2021-а

44% от испанските предприемачи очакват спад на бизнеса им през 2021-а

Щетите, които коронавирусната криза нанесе на икономиката, ще продължат и през следващата година. В това вярват най-малко 44% от испанските предприемачи, които очакват бизнесът им да се свие през следващите 12 месеца, показва първата вълна на Доклада за международен бизнес през 2020 г., извършен от компанията за професионални услуги Grant Thornton. Този процент е по-висок сред испанските компании, отколкото сред техните европейски колеги, където 42% очакват да намалят продажбите, а 39 на сто смятат, че ще намалят печалбите, пише abc.es.

Тъй като фирмата провежда това проучване на всеки шест месеца сред 5000 мениджъри от 35 страни по света - от които 400 са от испански компании с между 50 и 500 служители - определени променливи могат да бъдат сравнени със средата, която е съществувала преди да избухне пандемията. 

Например, оптимизмът на испанските бизнесмени пада наполовина. Ако 40% от анкетираните декларираха оптимистично през декември 2019 г., сега този процент пада до 24%. Разбира се, процентът, който се обявява за песимистичен, е по-малък от този, регистриран в дълговата криза в Еврозоната, когато през първото тримесечие на 2011 г. той възлизаше на 8%.

Данните показват още, че има фрагментация на оптимизма в зависимост от това колко сериозна е коронавирусната криза: испанските бизнесмени са по-малко оптимистични от германците и британците (с 31% оптимисти), гърците (37%) и в сравнение със средния показател от ЕС от 29%, само италианците са по-слабо позитивни (23%).

„Получените данни разкриват, че в предишната криза бизнесмените прогнозираха дълбоко и структурно влошаване. Този път обаче изглежда, че те се доверяват на по-бързото възстановяване в икономиката. Макроикономическите данни все още са тревожни, тъй като Банката на Испания току-що обяви спад на БВП тази година на 15,1%, а нивото на безработица - 23,6% в най-лошия сценарий от трите, които прогнозира, така че ще е необходимо да бъдем внимателни към развитието на пандемията през втората половина на годината“, коментира президентът на Grant Thornton Алехандро Мартинес Борел.

По-малко заетост

По този начин 37% от работодателите вярват, че заетостта ще бъде намалена през следващите 12 месеца (в сравнение с 33% в ЕС или 32% от отговорите в световен мащаб, които Grant Thornton събира). Икономическата несигурност е много по-голяма у нас, където трима от четирима предприемачи смятат, че това ще навреди на техните компании, в сравнение с 59% в Европа и 66% в целия свят.

Много по-малко вероятно е увеличаването на работната сила. Ако в края на 2019 г. 37% от испанските фирми са планирали да увеличат персонала си, сега този процент е спаднал до 23%. Въпреки това процентът се подобрява спрямо този през 2011 г.

„Резкият спад в сектори като туризма, който представлява 12% от БВП, и опасението, че неговото възстановяване ще изостане от останалата част от икономиката и ще повлияе на вътрешното потребление, обяснява тези по-високи нива на икономическа несигурност в сравнение със средното за ЕС и страните около нас“, казва Карлос Фернандес, консултант и икономически експерт в Grant Thornton.

По-ниски заплати

Заплатите също са част от влошените очаквания на пазара на труда. Ако всеки пети мениджър е вярвал, че ще повиши заплатите на служителите си над инфлацията, сега този процент спада от 21% на 16% само за шест месеца. Трябва да се има предвид, че това проучване е проведено сред средни и големи компании. В този смисъл Испания е сравнима със средното намерение в останалите анализирани страни, което също е 16%, въпреки че на европейско равнище тази цифра спада леко до 12%. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ