80% от работната ръка по света е засегната от вируса

80% от работната ръка по света е засегната от вируса

80% от работната ръка по света е засегната от вируса

Почти 80% от работниците в целия свят, или 2,7 милиарда души, са преустановили изцяло или частично работа поради пандемията на коронавируса COVID-19, съобщи Learnbonds.

Ограниченията в ежедневния живот, които имат за цел да ограничат разпространението на вируса, доведоха до закриването на много компании - за постоянно или поне временно, според доклад на Международната организация на труда (МОТ), която е част от Организацията на обединените нации.

В него се казва, че 81% от 3,3 милиарда работници по света са били засегнати от извънредните ситуации, което е забавило икономическата активност навсякъде.

Икономистите се опасяват, че светът може да изпадне в тежка рецесия през второто тримесечие на годината, като фирмите са принудени да уволняват служители, които от своя страна трябва да плащат сметки, да си плащат ипотеките и кредитите, което би било непосилно за тях в такава ситуация.

Очаква се извънредната ситуация да доведе до свиване на работното време с около 6,7% по целия свят през второто тримесечие на 2020 година. Това означава 195 милиона работници на пълен работен ден да изгубят работата си. Предполага се, че най-засегнатият регион са арабските държави с 8,1% спад на работното време или пет милиона работници по-малко.

"Работниците и предприятията са изправени пред катастрофа, както в развитите, така и в развиващите се икономики", каза генералният директор на МОТ Гай Райдър.

Секторите на икономиката страдат по различни начини. Повечето компании не са в състояние да работят при тези условия заради многобройните ефекти в други области на икономиката. Една от най-тежко засегнатите области е туристическата индустрия, тъй като глобалната карантина елиминира възможността повечето хора да се движат където и да е.

Също така силно засегнати остават хранително-вкусовата промишленост, производството, търговията на едро и дребно, както и бизнес с недвижими имоти. Всички те представляват близо 38% от глобалната работна сила, като 1,25 милиарда души работят в тези индустрии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ