Airbus планира да съкрати 15 000 работни места

Airbus планира да съкрати 15 000 работни места

Airbus планира да съкрати 15 000 работни места

Авиокомпания Airbus представи план за съкращаване на 15 000 работни места през следващата година, включително 900, които по-рано са с новоназначения в Германия. Компанията обяви, че бъдещето й е изложено на риск, след като коронавирусната пандемия нанесе удар на въздухоплавателния бизнес, информира Ройтерс

Airbus реагира бързо, за да противодейства на щетите, причинени от спад на 40% в бизнеса с въздухоплавателни средства от 55 милиарда евро (61,8 милиарда долара) след пандемията, балансирайки съкращаването на разходите с помощта, предлагана от правителствата европейци. Производителят на самолети обаче е изправен пред тежки разговори с правителства и синдикати, които обещаха да се борят със задължителните съкращения. Преструктурирането през 2008 г. предизвика стачки и някои протести. 

"Това ще бъде тежка битка за спасяване на работни места", каза Франсоаз Валин от обединението CFE-CGC.

Най-голямата европейска авиационна група, която е базирана в Тулуза, обяви, че до средата на 2021 г. ще съкрати 5000 работни места във Франция, 5100 в Германия, 900 в Испания, 1700 в Обединеното кралство и 1300 на други места, което прави общо около 14 000 работни места. Общият брой включва съкращаването на още 900 длъжности, планирани преди кризата, в своята премиум единица AEROTEC в Германия.

Британският съюз Unite нарече мерките "индустриален вандализъм". Крайно левият съюз на Фуерса Овриере и други заявиха, че ще се противопоставят на всяко задължително съкращаване.

Плановете генерираха незабавен политически отговор във Франция, където правителството на президента Еманюел Макрон обяви преди няколко седмици пакет от 15 милиарда евро подкрепа за авиационната индустрия.

Airbus отказа да изключи уволненията, но заяви, че първо ще търси други начини за освобождаване на персонал като доброволно напускане, ранно пенсиониране и други мерки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ